Női szerepek egyensúlyban. „A másokkal való kapcsolatod az önmagaddal való kapcsolatoddal kezdődik.” Könyvajánló

„Párkapcsolatban, családanyaként a nők igen jelentős része a szeretteinek szenteli a figyelmét, és önmagáról szinte teljesen elfeledkezik: elkezdi működtetni azt az önfeláldozó női mintát, amit az idősebb generációktól látott – ami nemcsak a mentális egészség, de a családi harmónia rovására is megy.

Ha semmi sem szól önmagadról, a napi darálóban nehéz megőrizni a lendületet, a türelmet és a jó érzéseket. Ahhoz, hogy a túlhajszolt, zéró énidős mindennapok egymásutánja helyett kiegyensúlyozott életet élj, változásra van szükség! A másokkal való kapcsolatod az önmagaddal való kapcsolatoddal kezdődik. Ha magadnak nem adsz, nem lesz miből továbbadnod azok számára, akik fontosak neked. (…) Ne legyen többé a szeretet egy jó kifogás az önfeláldozásra!”

A fenti gondolatok Goodwill Barbarától származnak, a Te is lehetsz időmilliomos anyuka c. kötetének előszavában olvashatók. A 256 oldalas könyv a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.

Goodwill Barbara 1989-ben született Szentendrén, egy kisfiú és egy kislány édesanyja. Párkapcsolati tanácsadó, női mentor, business és team coach, író. Egyéni coaching folyamatokban és csoportos képzéseken keresztül a tudatos és önazonos életvezetés megteremtésében nyújt támogatást, emellett három önismereti szakmai könyv fűződik a nevéhez. Fő szakterülete a kisgyermekes időszak párkapcsolati, önismereti és karriert érintő kérdései. Szívügye a női önmegvalósítás motiválása, a nők egyenjogúságának, láthatóságának támogatása, az önmagukkal és nőtársaikkal való kapcsolódás elősegítése. 

Részletek a könyvből:

„Ha magadnak nem adsz, nem lesz miből továbbadnod azok számára, akik fontosak neked.”

„A belső béke nem az az állapot, amikor széthajtod magad azért, hogy mindenki jól érezze magát körülötted, te pedig mártírhalált halsz, hanem az, amikor gondoskodtál a legfontosabb felelősségterületedről: magadról.”

„Mai tudásunk szerint egyetlen életünk van. Neked is és nekem is. És ha ezt az életed más(ok)nak adod, ne csodálkozz, ha a tested és az elméd előbb-utóbb nemet mond a döntésedre.”

„Ha nem teremtesz magadnak helyet az életedben, sajnos soha nem is lesz ott helyed.”

„Hitem szerint a bátor szembenézés az első lépés ahhoz, hogy letépjük a láncokat, amelyekkel saját magunkat béklyózzuk minden egyes nap. Nem csak azok vagyunk, akikké a mintáink, tapasztalataink tettek: van hely a lapon, hogy a saját döntéseinket meghozva új csapásirányt jelöljünk ki magunknak.”

„Bármikor képes vagy rá, hogy változtass és elindulj azon az úton, ami a tiéd. Nem kell készülődnöd rá, most, ebben a pillanatban is tökéletesen alkalmas vagy rá, hogy igazán boldoggá tedd magadat, és beragyogd a világodat. A saját világod, te alakítod! S e világ megteremtése az önreflexióval kezdődik.”

„Minden azzal a döntéssel kezdődik, hogy életem legfontosabb szereplője, én vagyok!”

„A problémafókuszú gondolkodással nemcsak az a baj, hogy aggodalmaskodóvá tesz, és lehúzza a hangulatunkat, hanem hogy meggátol a cselekvésben.”

„Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az élet csak úgy megtörténik velünk, és a sors/szerencse/ isten vagy valamilyen más felsőbb hatalom osztja számunkra a lapokat. Valójában azonban nem a sors irányít. Igen, valamekkora mértékben determináltak vagyunk, akár a hozott mintáink, az átdolgozatlan sérüléseink vagy valamiféle felsőbb hatalom által – kinek-kinek a maga hite szerint –, ám jóval nagyobb mértékben rendelkezünk szabad akarattal. Ez azt jelenti, hogy aktívan vagy passzívan, de mi tereljük az életünket az adott mederbe, amelyben éppen folyik. Mindig te döntesz róla, még ha nem is tudatosan, hogy alakulsz vagy alakítasz.”

„A komfortzónánkon kívül, az ismeretlenben találjuk meg azt az életet, ami tényleges megelégedettséggel tölti el a lelkünk.”

„Azok, akik azzal foglalkoznak, hogy a pohár tele van vagy üres lemaradnak a lényegről: a pohár újratölthető!”

„Önazonosan élni azt jelenti, hogy tudatosan keressük azokat a tevékenységeket, amelyek energiával töltenek fel minket, és teszünk azon dolgok megvalósításáért, amitől szikráznak a sejtjeink.”

„Vannak olyan körülmények, amelyekre nem tudunk hatással lenni, de mindig van olyan elem, amit az irányításunk alá tudunk vonni. Például hogy mire szánjuk az időnket, mifelé irányítjuk az életünket.”

„A szenvedély lényünk mélyén születik meg, és onnan motivál minket. Erős hajtóerő, aminek kifejtéséhez nem kell különösen megerőltetnünk magunkat. A szenvedély tárgya számtalan dolog lehet, és onnan tudhatjuk, hogy rátaláltunk, hogy igazán rádobban a szívünk és erőt nyerünk belőle.”

***

Bármikor képes vagy rá, hogy változtass, és elindulj azon az úton, ami a tiéd. Nem kell készülődnöd rá, most, ebben a pillanatban is tökéletesen alkalmas vagy rá, hogy igazán boldoggá tedd magadat, és beragyogd a világodat. A saját világod, te alakítod! S e világ megteremtése az önreflexióval kezdődik. (…) Amikor önreflexiót alkalmazunk, akkor kívülről nézzük és semlegesen vizsgáljuk magunkat, az élethelyzetünket. Mintha tükörbe nézne az elménk és a lelkünk.

Kérdések a kötetből – segítség önreflexióhoz

1. Hogy érzed magad mostanában? Milyen érzéseket fedezel fel magadban? Próbáld meg minél pontosabban meghatározni!

2. Milyen gondolatok követelik leginkább a figyelmedet?

3. Milyen testi érzeteid vannak? Érzel-e nyomást, fájdalmat, görcsöt? Nehéz-e valamely testrészed, vagy épphogy könnyű vagy, mint a pille? Éhes vagy, esetleg ki kéne menned a mosdóba? Álmos vagy, vagy energikus? Minél mélyebben és részletesebben figyeld meg
önmagadat, érzelmi, gondolati és fizikai szinten egyaránt!

4. Hogy látod, mi okozza a jó érzéseidet, és mi okozza azt, ha feszült vagy? Lehet, hogy néhány nappal ezelőtt rossz hírt kaptál, és még mindig a hatása alatt vagy? Esetleg egy kolléga beszólása betalált, mert érzékeny területre tapintott? A reggeli meetingbe beszaladt
a gyereked, és ez kellemetlenül érintett? A párod furcsán viselkedik? A bölcsődei beszoktatás lelkiismeretfurdalást okoz? Reggel hívott anyukád, és az aggodalmai rád is átragadtak? Mindent, de tényleg mindent írj össze, amik a jelenlegi érzéseidet kiváltják!

5. Hová tűnik az időd? Mi viszi el?

6. Mi a túlterhelődésed oka?

7. Melyek azok a tevékenységek a hétköznapjaidban, amelyek leszívják az energiádat, és melyek azok, amelyek feltöltenek?

8. Ki az az öt felnőtt, akivel a legtöbbet érintkezel? Van köztük olyan, aki rossz hatással van rád (kellemetlen a társaságában lenni, szorongást, aggodalmat kelt benned a vele való találkozás, minősít, kritizál)?

9. Mit kéne azonnal kitakarítani az életedből annak érdekében, hogy újra a középpontodban legyél? Írd le bátran, ami eszedbe jut, függetlenül attól, hogy lehetségesnek tartod-e az adott körülmény megváltoztatását vagy az adott személy mellőzését.

 

Itt tudsz beleolvasni a könyvbe >>

Nyitókép: Artem Beliaikin/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − tizenkettő =

hirdetés