Ezeket olvassuk ősszel! Októberi könyvpremierek. Válogatás

Az októberi könyvújdonságokból válogattunk.

Mesélj nekem minden este

meselj_nekem_mano

A Mesélj nekem sorozat legszebb és legnépszerűbb meséi kerültek a kötetbe. Kiadó: Manó Könyvek, 192 oldal, 185 x 265 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 4032 46 5

Ann-Katrin Heger: Olvass velem! – Advent

olvass_velem-advent_mano

Az Olvass velem! sorozat történetei azoknak a gyerekeknek szólnak, akik már barátkoznak az önálló olvasással. A főhősök nagyobb betűvel írt, színes mondatait a gyerekek, a hosszabb részeket a szülők vagy nagyobb testvérek olvashatják. Az adventi időszak teli van apró csodákkal; ennek jegyében három kedves ünnepi történet került a sorozat új kötetébe.

Kiadó: Manó Könyvek, 64 oldal, 163 x 238 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 4032 70 0

Giulia Malerba – Febe Sillani: Ízes bolygó

Fedezd fel a világ legfinomabb, legfurcsább és legérdekesebb ételeit!

izes_bolygo_mano

Ez az atlasz nem arról szól, melyik országnak mi a fővárosa, és hol milyen hegység húzódik: azt mutatja meg, hogy a világ különböző tájain mit esznek az emberek. Az olasz Febe Sillani illusztrációi segítségével hat kontinens gasztronómiáját ismerhetjük meg. Láthatjuk, hol esznek férges sajtot, mérgező húsú halat, vagy épp grillezett tengerimalacokat, sőt, találunk néhány egyszerűbb receptet is a könyvben.

Kiadó: Manó Könyvek, 78 oldal, 270 x 370 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 4032 81 6

Paulo Coelho: A kém

„Az egyetlen bűne, hogy szabad és független nő volt.”

a_kem

Egy megrontott kislányból lett nagyon kemény nő története A kém. Mata Hari képtelen volt elviselni a női rabság láncait, a rá kiosztott alárendelt társadalmi szerepet. Felismerte a kitörés lehetőségeit, kilépett a sorból, és azt mondta: nem! Olyan életszabályokat alkotott önmaga számára, amelyek mindenkinél erősebbé és szabadabbá tették. Mata Hari illúziómentes világában a vonzalom: valuta, a szex: eszköz, a szerelem: tiltott dolog. Azt hitte, okosabb mindenkinél. És az is volt, amíg betartotta saját törvényeit. Azonban abban az első pillanatban, amikor engedett a mindent elsöprő szerelem csábításának – bukása elkerülhetetlenné vált.

Paulo Coelho egyes szám első személyben építi fel Mata Hari történetét. A táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből írt leveleket ügyvédjének, ahol az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartották fogva. A leveleket testamentumnak szánta. Általuk üzent a lányának, akit nem láthatott felnőni; meg akarta értetni egyetlen örökösével, miért is választott ennyire kirívó, kalandokkal teli életet.

Athenaeum Kiadó, 176 oldal, 115×195 mm, keménytáblás védőborítóval. Fordította: Nagy Viktória. ISBN 978 963 293 467 9

Karácsonyról álmodók

Régi és mai magyar írók a szeretet ünnepéről

karacsonyrol_almodok

Tizenhárom hang – tizenhárom elbeszélő mesél azokról az ünnepi pillanatokról, amikor a fenyőfa mellett megszólal a csengettyű és a gyertyalángnál minden más színben játszik, az álmok pedig valóra válnak, ha igazán hiszünk bennük. Ám nem mindig csak a szépek – olykor a lidérces álmok is.

E sokszínű mozaikban a XX. és a XXI. századi magyar irodalom legnagyobb álmodóinak karácsonyi történeteit olvashatjuk: Benedek Elek, Bródy Sándor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, valamint Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János és Lackfi János műveit.

Athenaeum Kiadó, 208 oldal, 124×183 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN 978 963 293 605 5

Legszebb karácsonyi történeteim

legszebb-karacsonyi-torteneteim

Az év legszebb ünnepe a karácsony: ilyenkor díszbe öltöztetjük a karácsonyfát, az otthonunkat és a szívünket is. Ebben a gyönyörű könyvben számtalan klasszikus karácsonyi történet és vers olvasható; ezek a szövegek generációk óta segítenek a karácsony varázsának felidézésében.

Alexandra Kiadó, 192 oldal, 225×285 mm

Wisinger István: A Nobel-díjas kém

nobeldijas_kem_corvina1

Szent-Györgyi Albert 1937. december 10-én átvette a Nobel-díjat Gusztáv svéd királytól. Az indoklásban ez szerepelt: „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. A tudóst idehaza a C-vitamin feltalálójaként emlegetik, és szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy ő az egyetlen magyar Nobel-díjasunk, aki ezt az elismerést a szülőhazájában tudományos eredményeiért nyerte el.

De milyen ember is volt Szent-Györgyi, akit Szegeden csak „Prof”-ként emlegettek tanítványai? Egy pacifista, aktív politikus, önjelölt kém, rendkívüli tudós, aki a családi tragédiák hatására élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte.

Wisinger István e dokumentumregényben Szent-Györgyi Albert kevésbé ismert oldalát, személyisége ellentmondó vonásait, a belső vívódásokkal teli életútját, és magánéleti válságait is feltárva igyekszik bemutatni a tudóst.

Athenaeum Kiadó, 448 oldal, 200 mm x 125 mm, keménytáblás, ISBN: 9789632935461

Joyce Maynard: Függőség

A csillogó felszín alatt néha sötét árnyak rejtőznek

fuggoseg

“Néha csak egy erős ember hiányzik valakinek az életéből, aki bátorítja és utat mutat neki… Ezért vagyok én itt – mondta Ava.”

A függőség veszélyes – akár az alkoholtól, akár mástól függ az életünk.

Jól tudja ezt Helen is, aki ittas vezetés miatt elveszíti a jogosítványát és nyolcéves fiának, Olivernek a felügyeleti jogát is. A magába roskadt Helen azonban életének mélypontján megismerkedik Ava és Swift Havillanddel, akik gazdagok, nagyvilági életet élnek és szívesen segítenek másokon. Helent is felkarolják: nem pusztán munkát adnak neki, de a barátjukká fogadják, sőt megígérik, hogy segítenek, hogy Helen visszakaphassa Ollie-t. Mindezért az álomvilágért Helen szívesen lemond a régi barátokról.
Alkoholfüggősége már a múlté, ám észrevétlenül egy másik függőség rabjává válik, és ahogy az alkohol nyújtotta bódulatból, úgy ebből is keserű az ébredés.

“Történet a felemésztő barátság erejéről, arról, hogy a saját életünk elől mások életébe menekülünk; a birtoklási vágyról és a látszat hatalmáról. Egészen magával ragadó.” (Megan Abbott)

Alexandra Kiadó, 352 oldal, 130x210mm

Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód

Feltárul a legendás Zsolnay család titka…

a-zsolnay-kod

Egy legendás gyáralapító… Egy eltökélt fazekas világraszóló felfedezései… Júlia, Miklós és Teréz – a Zsolnay-testvérek mindent elsöprő tehetsége… Vay, egy műgyűjtő, akit csillapíthatatlan szenvedély fűz a Zsolnayakhoz.

A pécsi Zsolnay család titka csaknem százötven éve foglalkoztatja a közvéleményt, nem véletlenül. A Zsolnay azon kevés, 19. századi vidéki polgári családok egyike, amelyek ma is közismertek Magyarországon. Kivételes személyiségek sora alkotta a családot, így tudtak dacolni azzal a számtalan kihívással, amelyet a 19. és 20. századi történelem tartogatott számukra.

Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak világszínvonalú értéket létrehozni úgy, hogy a szükséges feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig a könyvben a gyáralapító lánya, Mattyasovszky-Zsolnay Teréz személyes hangú, részben fiktív naplóin keresztül ismerhetjük meg. A regény így egyszerre család- és gyártörténet, továbbá belső utazás, Teréz belső lélekútjának magával ragadó története.

Alexandra Kiadó, 480 oldal, 165×235 mm

Elizabeth Berg: Álmok szárnyán

Regényes történelem sorozat 

almok_szarnyan_general

George Sand. Férfineve ellenére nő volt. Egy kivételes írónő – egy asszony, aki a kapcsolataiban kereste a vágyva vágyott teljességet, amelyet talán sosem sikerült megtalálnia. Szoros barátságot ápolt Gustave Flaubert-rel, Liszt Ferenccel, szeretői között tudhatta Alfred de Musset-t és Frédéric Chopint is. Az első női bestsellerszerző, akinek megadatott, hogy megéljen a műveiből. Egy lánglelkű újító, egy határozott, eltökélt nő, aki sok tekintetben messze megelőzte a korát, és aki, ha kellett, nem félt férfiruhába bújni.

Elizabeth Berg meseszépen és érzékenyen idézi meg George Sand életútját, a kezdetektől egészen a haláláig: örömteli pillanatok és tragédiák követik egymást, szerelem, szenvedély, hit és hivatástudat pedig kéz a kézben járnak. Mindeközben nemcsak a vidéki Franciaország, de a tizenkilencedik századi Párizs forgatagába, az írók, költők, művészek, bohém lelkek mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk e kivételes kötet lapjain.

General Press, 416 oldal, 137 x 197 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 643 915 6

Debbie Macomber: Gyere haza!

Színezőkönyv felnőtteknek

gyerehaza_szinezo_general

Ez a különleges színezőkönyv elröpít Debbie Macomber magával ragadó világába, Cédrusligetbe és a Blossom Street környékére, a regényei helyszínére.

Debbie Macomber szívet melengető köteteinek romantikája már olvasók százezreit varázsolta el. A festői tájak és a bájos kisvárosok hangulata, az otthon melege, a történetek optimizmusa sugárzik ebből a színezőkönyvből is, amely nem csak a rajongók számára nyújthat igazi kikapcsolódást. A Gyere haza! negyvenöt fekete-fehér illusztrációja körbevezet a Rózsakikötő- és a Blossom Street-sorozatok elbűvölő helyszínein.

General Press, 96 oldal, 245 x 245 mm, kartonált kötés, ISBN: 978 963 643 957 6

Erdős Virág: Világító testek

100 kis Budapest

erdos_virag_100kisbudapest

Erdős Virág kétszer száz budapesti képe – száz vers és száz fotó – nem bagatell darabok. Megrendítenek és megnevettetnek. Meglepő, hogy milyen ismerősek. Ennek a Budapestnek a lakói észrevenni nem akart emberek, akik pedig a honfitársaink, és észrevenni nem akart mondatok, amiket pedig mi mondunk ki és nekünk mondanak. Ezek a budapesti képek rólunk szólnak. Budapest határai nem a város határai: Erdős Virág könyve az országról szól, amelyben élünk.

Magvető Kiadó, 224 oldal, 135×135 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 963 14 3393

Esterházy Péter: Drámák

esterhazy_peter_dramak

Esterházy Péter 2009 és 2015 között írt drámái először kerülnek kötetbe. Műfaji, szerkezeti, nyelvi szabadságuk és jellegzetességeik, sajátos szerzői utasításaik nem ismeretlenek a Daisy, a Búcsúszimfónia és a Rubens olvasói előtt, ahogyan a zenei kompozíciókkal való kísérletezés sem. Talán csak több lett a csönd. Az öt felkérésre írt öt különböző, saját törvényekkel bíró szöveg a korábbi művekkel, az európai drámairodalommal és egymással is szüntelenül kapcsolatba lép. Angyalok és kihallgatótisztek, Haydn és Joplin, apák és fiúk, egy dadogó próféta és az öregedő Úr, család, hagyomány, válság és felelősség, hit, szabad akarat, alkotás és pusztulás – a szín változik, a drámák közösek. Rémület, vidámság, bizakodás és kilátástalanság.
(csönd vagy zene, vagy csönd, mely zene)
Esterházy Péter egyik nagy drámaírói teljesítménye ez.

Magvető Kiadó, 456 oldal, 140 x 215 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 963 14 3470 5

Szabó T. Anna: Törésteszt

szabo_t_anna_toresteszt

Fejben dől el, de kinek a fejében? Meghaladni önmagunkat, kilépni, kinyúlni, elérni, húzz bele, a mi lányunk az ott az elején, igen, szinte ott van már, miénk a győzelem, de kié?
Mi minden fér egy kapcsolatba? Mit lehet kibírni, hogy lehet kibírni, ki győz le kit? Lehet-e birtokolni valakit anélkül, hogy megtörjön, vagy beletörődjön abba, amin nem mer változtatni? A test törékeny, a test erős.

Vágy és harag, nő és férfi. Itt és most. A szereplők ismerősek, mégis különös fénytörésben látunk rájuk, ahogy a szerelem és a lemondás határán kibeszélik a titkaikat, végre kimondják a vágyaikat, vagy lelepleződnek a hazugságaik.

Szabó T. Anna első felnőtteknek szóló prózakötete a Törésteszt. Novellái kíméletlenül és együttérzően szólnak a magányról, a párkapcsolatok szívszorító hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről.

Magvető Kiadó, 248 oldal, 123 x 184 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 963 14 3436 1

Jónás Tamás: Törzs

A szembenézés könyve

jonas_tamas_torzs

Jónás Tamás legújabb kötete a szembenézés könyve. Igazi költészet: kíméletlen számvetés a múló idővel. A versekben megszólaló hang tudja, mit jelent a veszteség, de a veszteségekből makacsul építeni próbál: ha mást nem, hát szép verseket. Az Aegon-díjas szerző három év után jelentkezik új verseskönyvvel: minden eddiginél szikárabb és sűrűbb szövegekkel. A Törzs a szembenézés könyve: velünk is szembe néz, és csak rajtunk múlik, állni tudjuk-e a tekintetét.

Magvető Kiadó, 56 oldal, 110 x 170 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 14 3471 2

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 2 =

hirdetés