Kincsek, melyeknek nincs közük a pénzhez. Tárgyaink, háttérvilágunk pszichológiája

Nézzünk körül saját otthonunkban, és véletlenszerűen emeljünk ki néhány tárgyat! Meg tudjuk fogalmazni egy-két mondattal, hogy hogyan és miért került a lakásunkba? Van eme tárgyaknak története?

Házunk tárgyai nemcsak ezt a házat építik fel, amiben élünk, hanem szimbolikusan az egész körülöttünk lévő világot. Mindegyik tárgy kapcsolódik valamilyen módon azokhoz a dolgokhoz, melyek ránk jellemzőek, melyek bennünket érdekelnek, amelyek nekünk fontosak.

Ha megkérünk egy kisgyermeket, hogy beszéljen a saját szobájában lévő tárgyakról, biztosan említést tesz az óvó néniről, a szomszéd kislányról, nagyszülőkről, de beszél talán nekünk a kedvenc meséiről, kisautó-és matricagyűjteményéről, és „külső” helyszínekről – orvosi rendelő, állatkert, park) is –, tehát az általa eddig megismert világról.

Ahogyan idősödünk, természetesen változnak körülöttünk a tárgyak is. Olyan tárgyakat fogunk magunk köré rendezni, melyek megerősítenek bennünket. Melyek azt közvetítik, hogy miben vagyunk jók, ügyesek, mik a szándékaink és mire lehetünk büszkék.

Az általunk készített fali dekoráció azt üzeni, alkotók vagyunk, hiszen készítettünk valami egyedit, ami bennünk fogalmazódott meg, és meg is valósult. A padlásról előkerült száz éves használati tárgy, amit letisztogattunk és elhelyeztünk a tálalószekrényen, azt mutatja meg, hogy az élet, a világunk folytonos. Fontosak az emlékek, a ház története, a család története, és mi ezeket a csodákat a tárgyainkon keresztül is érezni szeretnénk.

Bár az emberek sokat költenek otthonukra – bútorokra, berendezési tárgyakra és elektronikai eszközökre -, mégsem a számlán megjelenő összegektől lesz értékes az otthonunk.

„Az otthon egyik legfontosabb pszichológiai célja az, hogy benne tartsuk azokat a tárgyakat, amelyek meghatározták személyiségünket és amelyek szükségesek ahhoz, hogy szelfünknek pontosan azokat az aspektusait fejezzük ki, amelyeket értékelünk és megtartunk.” (Csíkszentmihályi Mihály)

Mit szeretnénk magunkból mutatni? Mi motivál bennünket? Mitől érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak? Foglalkozzunk otthonunk tárgyaival, tárgyaink jelentésével, és azzal a pszichikus energiával, ami áramlik belőlük! Nem a képernyő átmérőtől, csillogó-villogó háztartási gépektől, és az évente megújuló nappalitól lesz személyes, boldog otthonunk, hanem azoktól a kedves tárgyaktól, melyek valódi, pozitív kölcsönhatásban vannak velünk. A megfelelő tárgyak a megfelelő otthon-élményt fogják közvetíteni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − négy =

hirdetés