Rendhagyó tanórák és tanórán kívüli programok december 10-én, az emberi jogok világnapján

71 éve, 1948. december 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ebből az alkalomból a világ minden táján tartanak iskolai és iskolán kívüli programokat, hogy felhívják a figyelmet a Nyilatkozat fontosságára, a mindennapi életben való jelentőségére. Magyar diákok, pedagógusok és aktivisták is részesei lehetnek a nemzetközi mozgalomnak: december 10-én több oktatási intézményben tartanak rendhagyó tanórákat és tanórán kívüli programokat, tovább számos civil szervezet kínál programokat fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Az emberi jogok világnapja alkalmából a Történelemtanárok Egylete által kezdeményezett Emberi jogok tanítása mozgalom az – EJHA – Emberi jogi nevelők hálózatával együttműködve – országos kampányt indított, amelynek célja, hogy december 10. táján minél több helyen legyen olyan, főleg diákokat megszólító program, amely felhívja a figyelmet az emberi jogok fontosságára, erősíti a társadalmi szolidaritást és felelős cselekvésre ösztönöz.

A felhíváshoz mintegy harminc szervezet, intézmény, illetve magánszemély csatlakozott az ország különböző régióiból, programjaik várhatóan több mint 2000 diákot fognak elérni az ország minden tájáról. 

A nagyobb civil szervezetek (Amnesty International, Emberség Erejével Alapítvány, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány) mellett helyi közösségek, kezdeményezések (például Varázskulcs Közösség, Art-ravaló projekt), aktivisták, tanárok és szociális segítők is jelezték részvételüket, továbbá csatlakozott a Könyvtárostanárok Egyesülete is. A jelentkezők kétharmada pedagógus, akik oktatási intézményben – általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, egyetemen, gyógypedagógiai intézményben – terveznek foglalkozást diákoknak. Nemcsak alternatív iskolák, de állami intézmények tanárai is részt vesznek a kampányban.

Természetesen a regisztráltakon túl is sok intézmény szervez világnapi programot, így például az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központja, ahol körülbelül 150 középiskolai diákot várnak félnapos emberi jogi programjukra.

A kampány keretében megvalósuló programok igen változatosak: rendhagyó tanóra, kvíz, poszterkészítés, társasjáték, kiállítás, vitaklub, beszélgetés filmekről és dalokról, internetes kutatás, szakmai műhely és érzékenyítő foglalkozás.

A foglalkozások témája is sokszínű, szóba kerülnek többek között az állampolgári jogok és a jogállamiság, gyűlölet-bűncselekmények, szólásszabadság, interkulturális kommunikáció, demokrácia, melegség, nők jogai, emberkereskedelem, történelem, jogvédelem, aktivizmus. Akadnak a nyilvánosság számára is nyitott programok is a palettán, ilyen például az Emberség Erejével Alapítvány által szervezett játékkavalkád: olyan ingyenes interaktív kiállítás, ahol 60 percben ki lehet próbálni emberi jogi játékokat és foglalkozásokat.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány vitajátékot szervez, az Amnesty pedig rendhagyó emberi jogi foglalkozásra invitálja a diákokat, tanárokat a Szabadság térre, ahol a szervezet Levélíró Maratonjához kapcsolódva a résztvevők szolidaritásukat fejezhetik ki üldözött jogvédők felé, és követelhetik a hatóságoktól, hogy bocsássák szabadon a jogtalanul bebörtönzött embereket.

Nyitókép: Eleanor Roosevelt Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatával (1949)

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata itt érhető el >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 10 =

hirdetés