Rusztikus francia pite: szilvás galette
A franciák pitéje a galette (galett) szinte bármivel megtölthető, sós és édes változatban, a legkülönfélébb töltelékekkel készítik. Gyümölccsel is megtölthető – rusztikus, látványos és nagyon finom!
Hozzávalók 6-8 személyre
Tésztához
15 dkg finomliszt vagy mandulaliszt
1 tojássárgája
10 dkg jéghideg kockára vágott vaj
fél csipet só
2-3 ek hideg víz
1/2-1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez
35-40 dkg magozott, felezett vagy negyedelt szilva
2 ek porcukor vagy barna cukor
1 ek őrölt fahéj
1 ek étkezési keményítő (a szilva levének sűrítéséhez – elhagyható)
Tészta szórásához
2 evőkanál szeletelt mandula (elhagyható)
kenéshez
tojásfehérje
Elkészítés
Kockázzuk fel a hideg vajat, adjuk hozzá a lisztet és a sót, a vaníliás cukor, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze! Nem kell teljesen kidolgozni, morzsás állagú legyen. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan gyúrjunk rajta még egyet – nem szabad, hogy a kezünk melegét átvegye, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát.
Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
A töltelékhez a szilvát magozzuk ki, a szilvát (mérettől függően) felezzük vagy negyedeljük. Keverjük össze az őrölt fahéjjal, a cukorral és a keményítővel.
A tésztából nyújtsunk 20-25 cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal tegyünk sütőpapírral fedett tepsibe vagy tortaformába. Hagyjunk legalább 4-5 centis peremet (nagyobb is lehet), a tésztalap közepébe öntsük a szilvát. A széleit hajtsuk rá körkörösen. A tészta szélét kenjük meg kevés tojásfehérjével, szebb lesz a színe, majd szórjuk meg szeletelt mandulával.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Sütési idő 35-40 perc.
Langyosan a legfinomabb, egy adag vaníliafagyival is tálalhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.