Rusztikus francia pite: szilvás galette

A franciák pitéje a galette (galett) szinte bármivel megtölthető, sós és édes változatban, a legkülönfélébb töltelékekkel készítik. Gyümölccsel is megtölthető – rusztikus, látványos és nagyon finom! 

Hozzávalók 6-8 személyre

Tésztához

15 dkg finomliszt vagy mandulaliszt

1 tojássárgája

10 dkg jéghideg kockára vágott vaj

fél csipet só

2-3 ek hideg víz

1/2-1 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez

35-40 dkg magozott, felezett vagy negyedelt szilva

2 ek porcukor vagy barna cukor

1 ek őrölt fahéj

1 ek étkezési keményítő (a szilva levének sűrítéséhez – elhagyható)

Tészta szórásához

2 evőkanál szeletelt mandula (elhagyható)

kenéshez

tojásfehérje

Elkészítés

Kockázzuk fel a hideg vajat, adjuk hozzá a lisztet és a sót, a vaníliás cukor, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze! Nem kell teljesen kidolgozni, morzsás állagú legyen. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan gyúrjunk rajta még egyet – nem szabad, hogy a kezünk melegét átvegye, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát.

Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára.

A töltelékhez a szilvát magozzuk ki, a szilvát (mérettől függően) felezzük vagy negyedeljük. Keverjük össze az őrölt fahéjjal, a cukorral és a keményítővel.

A tésztából nyújtsunk 20-25 cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal tegyünk sütőpapírral fedett tepsibe vagy tortaformába. Hagyjunk legalább 4-5 centis peremet (nagyobb is lehet), a tésztalap közepébe öntsük a szilvát. A széleit hajtsuk rá körkörösen. A tészta szélét kenjük meg kevés tojásfehérjével, szebb lesz a színe, majd szórjuk meg szeletelt mandulával.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Sütési idő 35-40 perc.

Langyosan a legfinomabb, egy adag vaníliafagyival is tálalhatjuk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =

hirdetés