Szezonális finomság: sárgabarackos gombóc

Érik a sárgabarack. Sokféle finomság készíthető belőle, a gyümölcsből készült lekvárt egész évben felhasználhatjuk süteményekhez. Frissen is érdemes felhasználni! Margó a sárgabarackos gombóc receptjét ajánlja.

Hozzávalók a tésztához

1 kg krumpli héjában megfőzve (tavalyi burgonyát használjunk, ideális az állaga, kellően édes – magas víztartalma miatt az újburgonya nem jó hozzá)

30 – 35 dkg liszt

1 egész tojás

1 nagy evőkanálnyi zsír

nagy csipet só

kb. 20 -25 darab érett sárgabarack, vagy házi sárgabarack lekvár

őrölt fahéj

cukor

őrölt dió

zsemlemorzsa

zsír

porcukor

A főzővízbe 1 kanál méz, egy fahéj rúd, és egy kezeletlen citrom vékonyan levágott héja

Elkészítés

1. A krumplit főzzük meg héjában. Törjük át krumplinyomóval, és hagyjuk langyosra hűlni.

2. A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, a zsírt, a lisztet és a sót. Gyúrjuk össze, ha szükséges, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet. Lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. Borítsuk lisztezett deszkára, szórjuk meg a tetejét is liszttel, és nyújtsuk kb. fél centi vastagra. A munkafelületet lisztezzük, ha kell, ügyeljünk arra, nehogy a tészta leragadjon.

3. Tegyük fel forrni a vizet egy nagy lábasban, tegyük bele a mézet és a többi fűszert.

4. Kis lángon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.

5. A kinyújtott tésztát vágjuk egyforma négyzetekre (kb. 7 x 7 centisre), ha nagyobb gombócokat szeretnénk, természetesen szabhatjuk nagyobbra is. A megmosott gyümölcsöt magozzuk ki, és a méretétől függően vágjuk félbe, vagy negyedeljük. Minden tészta négyzet közepébe helyezzünk egy darab barackot. Szórjuk meg fahéjas cukorral és kiskanálnyi dióval. Formázzunk gombócokat, alaposan nyomkodjuk össze a tésztát a széleknél.

6. Egyesével óvatosan helyezzük a forrásban lévő vízbe a gombócokat, és addig főzzük, amíg felemelkednek a víz tetejére. Ha felemelkedtek, pár percig hagyjuk még főni. Szűrőlapáttal egyesével emeljük ki a gombócokat, csepegtessük le, majd forgassuk pirított zsemlemorzsába.

Jó étvágyat!

 

Tuska Margó

Margó Facebook oldala: by Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =

hirdetés