Szezonális finomság: sárgabarackos gombóc
Érik a sárgabarack. Sokféle finomság készíthető belőle, a gyümölcsből készült lekvárt egész évben felhasználhatjuk süteményekhez. Frissen is érdemes felhasználni! Margó a sárgabarackos gombóc receptjét ajánlja.
Hozzávalók a tésztához
1 kg krumpli héjában megfőzve (tavalyi burgonyát használjunk, ideális az állaga, kellően édes – magas víztartalma miatt az újburgonya nem jó hozzá)
30 – 35 dkg liszt
1 egész tojás
1 nagy evőkanálnyi zsír
nagy csipet só
kb. 20 -25 darab érett sárgabarack, vagy házi sárgabarack lekvár
őrölt fahéj
cukor
őrölt dió
zsemlemorzsa
zsír
porcukor
A főzővízbe 1 kanál méz, egy fahéj rúd, és egy kezeletlen citrom vékonyan levágott héja
Elkészítés
1. A krumplit főzzük meg héjában. Törjük át krumplinyomóval, és hagyjuk langyosra hűlni.
2. A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, a zsírt, a lisztet és a sót. Gyúrjuk össze, ha szükséges, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet. Lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. Borítsuk lisztezett deszkára, szórjuk meg a tetejét is liszttel, és nyújtsuk kb. fél centi vastagra. A munkafelületet lisztezzük, ha kell, ügyeljünk arra, nehogy a tészta leragadjon.
3. Tegyük fel forrni a vizet egy nagy lábasban, tegyük bele a mézet és a többi fűszert.
4. Kis lángon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.
5. A kinyújtott tésztát vágjuk egyforma négyzetekre (kb. 7 x 7 centisre), ha nagyobb gombócokat szeretnénk, természetesen szabhatjuk nagyobbra is. A megmosott gyümölcsöt magozzuk ki, és a méretétől függően vágjuk félbe, vagy negyedeljük. Minden tészta négyzet közepébe helyezzünk egy darab barackot. Szórjuk meg fahéjas cukorral és kiskanálnyi dióval. Formázzunk gombócokat, alaposan nyomkodjuk össze a tésztát a széleknél.
6. Egyesével óvatosan helyezzük a forrásban lévő vízbe a gombócokat, és addig főzzük, amíg felemelkednek a víz tetejére. Ha felemelkedtek, pár percig hagyjuk még főni. Szűrőlapáttal egyesével emeljük ki a gombócokat, csepegtessük le, majd forgassuk pirított zsemlemorzsába.
Jó étvágyat!
Margó Facebook oldala: by Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.