Sütőtökös-almás pite

Sokadik kísérletezésre sikerült úgy elkészíteni, hogy mindenki szerette. Az ízesítésére érdemes odafigyelni! Nekünk az alábbi módon vált be.

Hozzávalók a tésztához (közepes méretű, kapcsos tortaformához)

40 dkg liszt

20 dkg felkockázott vaj

kb. 8 dkg porcukor

1 egész tojás + 1 fehérje

kis dobozos tejföl fele

fél csomag sütőpor

(Bevált pitetésztával is elkészíthető, a töltelék az izgalmasabb)

Hozzávalók töltelékhez

kb. 30 dkg sütőtök hámozva, reszelve

4 közepes alma hámozva, reszelve

4 ek méz (az édeskés sütőtök ellenére a töltelék igényli az édesítést, cukort is használhatunk vagy édesítőszert)

4 ek házi baracklekvár (narancslekvár is jó hozzá)

1 tk őrölt fahéj

sutotokos_almas_pite_1

sutotokos_almas_pite_6

Elkészítés

A tésztát gyúrjuk össze. Felhasználás előtt kevés ideig pihentethetjük a hűtőben, de azonnal is dolgozhatunk a ruganyos tésztával.

Az édesített, fahéjjal fűszerezett lereszelt almát és a sütőtököt pároljuk meg. (Tapasztalataink szerint míg az almás pite elkészíthető nyers almával is, a sütőtökös töltelék kifejezetten igényli a párolást, jobb íze lesz, ha megpároljuk a tölteléket. Nem feltétlenül kell lekvársűrűségűre párolni, ízlés szerint járjunk el.)

A sütőformát vajazzuk ki. A tésztát felezzük mag. Nyújtsuk ki vékonyra (3-4 mm), és béleljük ki vele a sütőformát. Osszuk el rajta a tölteléket, majd helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát. Villával szurkáljuk meg több helyen, majd kenjük le a felvert tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő: 25-30 perc.

Ezt a receptet ismered?

Sütőtökös narancsdzsem

Sütőtökös narancsdzsem

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + tizenkettő =

hirdetés