Sütőtökös-almás pite
Sokadik kísérletezésre sikerült úgy elkészíteni, hogy mindenki szerette. Az ízesítésére érdemes odafigyelni! Nekünk az alábbi módon vált be.
Hozzávalók a tésztához (közepes méretű, kapcsos tortaformához)
40 dkg liszt
20 dkg felkockázott vaj
kb. 8 dkg porcukor
1 egész tojás + 1 fehérje
kis dobozos tejföl fele
fél csomag sütőpor
(Bevált pitetésztával is elkészíthető, a töltelék az izgalmasabb)
Hozzávalók töltelékhez
kb. 30 dkg sütőtök hámozva, reszelve
4 közepes alma hámozva, reszelve
4 ek méz (az édeskés sütőtök ellenére a töltelék igényli az édesítést, cukort is használhatunk vagy édesítőszert)
4 ek házi baracklekvár (narancslekvár is jó hozzá)
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés
A tésztát gyúrjuk össze. Felhasználás előtt kevés ideig pihentethetjük a hűtőben, de azonnal is dolgozhatunk a ruganyos tésztával.
Az édesített, fahéjjal fűszerezett lereszelt almát és a sütőtököt pároljuk meg. (Tapasztalataink szerint míg az almás pite elkészíthető nyers almával is, a sütőtökös töltelék kifejezetten igényli a párolást, jobb íze lesz, ha megpároljuk a tölteléket. Nem feltétlenül kell lekvársűrűségűre párolni, ízlés szerint járjunk el.)
A sütőformát vajazzuk ki. A tésztát felezzük mag. Nyújtsuk ki vékonyra (3-4 mm), és béleljük ki vele a sütőformát. Osszuk el rajta a tölteléket, majd helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát. Villával szurkáljuk meg több helyen, majd kenjük le a felvert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő: 25-30 perc.
Ezt a receptet ismered?
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.