Szépmíves mesterhármas: Blaha Lujza, Jászai Mari, Radnóti Miklós. Emlékiratok, naplók, dedikációk

Szeptemberben jelent meg a Szépmíves Könyvek első három kiadványa. A különleges életrajzi kötetek még csak néhány napja lelhetők fel a könyvesboltokban, közben pedig már az októberi könyvújdonságokról is megérkezett a kiadói beharangozó (Falk Miksa: Erzsébet királynéról. Visszaemlékezések; Bagdy Emőke: Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben; Erdős Renée: A nagy sikoly). Az első hat kötetből kiindulva nem lesz nehéz rászokni a Szépmíves kiadványokra. A könyvek, nem mellékesen, valóban szépmívesek, kifejezetten szép kivitelű, igényes nyomdatermékek.

Blaha Lujza: Életem naplója

„A világ legboldogabb teremtése én volnék…”

blaha_lujzaPrimadonna volt. És sztár. A közönség kedvence. Mindenki szerette, állítólag ő is szeretett mindenkit, soha egy rossz szót nem mondott senkire. Blaha Lujza az a magyar színésznő, akinek alakját már saját kora is a legendák égboltozatába emelte – s hírnevének ragyogásán a közben elmúlt idő sem haloványított szinte semmit, írta róla Csillag Ilona színház- és drámatörténész. Naplójában életének és mesés pályafutásának történetét írja meg. Közvetlen szavakkal beszél színészi fejlődésének, sikereinek, utazásainak és három házasságának kalandos eseményeiről. Színes képet rajzol a kor pesti, sőt bécsi és párizsi társasági életéről s a divatos fürdőhelyek mulatságairól. Bensőséges humora és kitűnő megfigyelőképessége közelségünkbe hozza pályatársait, de életre kelnek a Napló lapjain a múlt század végének művészeti és társadalmi nagyságai is – Jókaitól Munkácsyn keresztül egészen Türr Istvánig. Kellemes olvasmány Blaháné naplója; egy melegszívű művész-asszony vallomása a körülötte kavargó életről – és a mi számára legkedvesebb: arról a tündérkastélyról, amelynek színház a neve.

„Aztán fölkerestek megint az emberek és nagy vala szívemnek a gyönyörűsége. Olyan ünnepséget rendeztek a születésem napjára, hogy álmodni se mertem volna soha. A sok gratuláció, a sok virág, levél, köszöntő és egyéb ajándék könnyekre fakasztott, amikor pedig egy szép őszi reggelen a Népszínház falán megpillantottam az utcajelzőtáblát, hogy: ’Blaha Lujza-tér’, hát úgy megdobbant a szívem és úgy kalapált, hogy azt hittem „no most mindjárt kiugrik a helyéből!”

Idén 90 éve, hogy meghalt Blaha Lujza.

blaha_lujza_szepmives_kiado

blaha_lujza_szepmives_kiado2

Kiadó: Szépmíves Kiadó
Terjedelem: 272 oldal
Méret: 125 x 183 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 615 56 6201 0

 

Jászai Mari: Emlékirat és napló

„Csak nagy érzések égtek most bennem…”

jaszai_mari„Jászai autodidakta, keserves szomjúsággal szerezte műveltségét. S talán sokszor naiv és tájékozatlan, mégis e nagyindulatú darabos lélek megrázó mélységeivel, bátor önismeretével megható hite nemes fényében több és különb és eredetibb sok nyugati ország nagyhírű memoár-írójánál. Gyakran sokkal inkább író, mint szinész, a balladai szaggatottság tragikus hatásának zseniális ismeretével, s itt megmutatkozik, hogy a tehetség tulajdonképpen egyféle, s talán csak véletlenség, hogy a zseniből író, festő, szinész vagy filozófus lesz-e.” (Török Sophie, Nyugat, 1927.)

Jászai Mari emlékiratait olvasni még ma is izgalmas. Először 1927-ben jelentek meg, bár a feljegyzések, maga az emlékirat és a naplók sorai eredetileg nem azzal a céllal készültek, hogy valaha is kiadásra kerüljenek. Jászai a halála előtti néhány hónapban meggondolta magát, ekkoriban kezdte ugyanis Lehel Istvánnal kiválogatni a híres Pepita Füzet lapjait, melyek nemcsak gyerekkorról, színházról, vélt vagy valós szerelmekről (Kassai Vidor, Reviczky Gyula, Feszty Árpád, Szomory Dezső) szólnak, hanem a lélek belső rezdüléseiről, a nőiségről, sikerekről és kudarcokról, válságokról és vívódásokról. És végül szerelemről is: Plesch Jánost Rajecben ismerte meg 1908-ban, a neves belgyógyász Albert Einstein orvosa is volt, de jó barátságot ápolt korának számos művészével és közéleti személyiségével, mint Bernard Shaw vagy Marlene Dietrich.

A jelen kiadás az első közlés alapján készült. Jászai Mari kilencven éve hunyt el.

jaszai_mari_szepmives_kiado

jaszai_mari_szepmives_kiado2

Kiadó: Szépmíves Kiadó
Terjedelem: 240 oldal
Méret: 125 x 183 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 615 56 6202 7

Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi

radnotiBíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek néked „Amikor munkámról először beszélgettem Radnóti Miklósnéval, két dolgot kérdezett. Először azt, hogy miért is érdekes egy dedikáció, másrészt hogy hol tartok a kutatásban, mennyi ajánlást sikerült összegyűjtenem. Büszkén vágtam rá: kétszázat, kétszáz dedikáció van – akkoriban még csak ennyi volt –, mire Gyarmati Fanni elkezdett harsányan nevetni, és azt mondta: ’Az nem lehet! Miklós nem adott el annyi könyvet.’”

A dedikációk mint írói kézjegyek régóta az irodalomtörténeti (és a gyűjtői) érdeklődés látóterében vannak, hiszen a szerző által írt ajánlás érdekes, mint az irodalmi élet történésének, a gesztusnak megfogható dokumentuma. Emellett azonban a dedikáció információt is hordoz: életrajzi forrás, amiből kirajzolódik a teljes kapcsolathálózat.

„Radnóti ama kevesek közé tartozik, akik a kifejezés nyelvi gondossága mellett a látható nyelven való közlésre is különös gondot fordítottak. Keze írása pontos és szabályos, formái csinosak, de minden cikornyától és hivalkodástól mentesek, tükrözik kifejezőeszköz mivoltukat” – írta róla a Meredek út tipográfiáját készítő Haiman György.

radnoti_konyvvel_uzenek_neked_szepmives_kiado

radnoti_konyvvel_uzenek_neked_szepmives_kiado2

radnoti_konyvvel_uzenek_neked_szepmives_kiado4

radnoti_konyvvel_uzenek_neked_szepmives_kiado3

Kiadó: Szépmíves Kiadó
Terjedelem: 384 oldal
Méret: 185 x 204 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 615 56 6208 9

Ezt már olvastad?

Erdős Renée regényes élete >>

erdosrenee

Egy szabad nő. Ha ma élne, celeb lenne. Erdős Renée regényes élete

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

hirdetés