Téli kávéházak pincérnői

Az ablakon túl szúrós félhomály, szürke szívverések szitálnak a havas ködben. És ahogy megáll egy pincérjelmezbe öltözött, kakastaréjos fiatalember mellettem, türelmetlenül várva a rendelésre, elönt valami különös szomorúság. Kíváncsian nézek körbe, hátha van mégis remény, ez most csak egy furcsa tévedés, valami égbeli sorsolás szeszélye és mindjárt jön leváltani a fölnyírt hajú, idegesen topogót egy mosolygós, kedves, simogató pillantású pincérnő.

És nem arról a végzetes felsőbbrendűségről beszélek, hogy a nő inkább termett kiszolgálásra, a kínzó hétköznapok teleszórására aranyporral. Nem a szolgalelkűségről kívánok szót ejteni és nem arról a boldog tudatról, hogy mi mégis csak azért vagyunk, hogy alázatosan elénk tolják a gőzölgő, habos kávét.

paris-waitress-spanosA szívjóságról beszélek, ami azokból a pillantásokból árad, ahogy egy kávézó csendes szegletében valami puha szavú pincérnő a kívánságunk felől érdeklődik. Az érdeklődés színeiről, hangulatáról, a kíváncsi együttérzésről, amiben ott rejtőzik a nap megboldogításának önzetlen szándéka is.

Ezt mi nem tudjuk, vagy nem mindig tudjuk, vagy ha tudjuk, az sokszor nem a legmélyebb érzésekből táplálkozik, sokkal inkább tettetés, komédia. Egy pincérnő érkezése az asztalunkhoz, maga a remény. A következő percek melegségének reménye, és azé, hogy a kávé mély tónusai, véletlen habjai tudatosan és szántszándékkal közelítenek majd a tökéletességhez.

Egy pincérnő közeledése az asztalhoz, a NŐ közeledésének édes illúziója, ami mindig szépséggel és jóval kecsegtet. Gondoskodással és azzal a varázslattal, hogy általuk jónak hihetjük magunkat. Ám most a kakastaréjos, kötényes fiú türelmetlenül morran rám, valamit motyogok neki kávéról, télről, hidegről, mindezt meg sem hallva indul a pult felé, miközben az ablakon túl, el-elakadó szívverések szitálnak a havas ködben.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 1 =

hirdetés