Tiszta erőből nyár

KÉP ALÁ ÍRÁS

Talán az utolsó tornaóra (szakszerűbben testnevelés, de hogy is lehetne egy kamasz testet nevelni?), a parkett egy részén már lepihent a kora nyári napfény, hízelkedik, mutatja magát. Fiúk játszanak meccset, trikósok és meztelenek, amit persze soha nem szabad szó szerint érteni, ám a tanár úr szigorú felosztása szerint mégiscsak: trikósok ide, meztelenek oda!

Talán ezért áll egy külön lányosztály a bejáratnál, ahová a nyári széllel együtt a konyha felől megérkezett a lekváros bukta illata, ma nem lesz baj, hamis gulyás (mint az egész akkori életünk) és baracklekváros bukta, vagy, ahogy nagyanyánk is mondaná barac’lekváros, abból, amit a barac’osban szedtek.

Még a lányosztály tanárnője is megjelent, fehér köpenyben, szemüvegesen tapsolja az éppen akciózó fiatalembert, aki érthetetlen módon, mintha alulról akarná a gyűrűbe varázsolni a labdát. Ráadásul két kézzel, alsó madárfogással. Serkenti a lelkesedést, hogy a szemközti bordásfalon a lányok kihívó terpeszben kapaszkodnak, de olyan is akad, aki befonja karját a bordák közé, előredől és dől vele előre a kamasz álom is, megmutatva éledező gömbölyűségét.

Sokkal jobb volt trikósnak lenni, mint meztelennek, nem volt a kiszolgáltatottság, a test csupaszságának szégyene, bár dobás közben, amikor magasan szárnyaltak a karok, végül is tökmindegy volt.

Fiúk is ültek a bordásfal tetején, kicsike hely, kényelmetlen, folyton előre akarsz esni, tartod magad, feszül a kar, az izom, mégis fölötte vagy valaminek, talán mindennek és elviseled a kényelmetlenséget, a veszélyt. Átlátsz a fejek fölött, még a tanárnő feje fölött is, aki az óra végeztével azt mondja, gyere le onnan, fiam. És nem jössz. Megteheted, hogy megvárod a következő kérést, ami szinte már könyörgés, a fenyegetés előszobája.
Nem jössz le, szabad vagy végre és más természetű. Föntről úgy érzed, ellátsz a házakon túl, el a folyóig, látod a nyarat és látod magad a nyár kellős közepén. Úgy látod egy pillanatra, ahogy aztán már soha többé. Boldog-gondtalannak.

Fotó: Fortepan, Péterffy László, 1966

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × 5 =

hirdetés