Erika díjnyertes túrós- és fetasajtos-mozzarellás spenótos rétese
Erika süteményei, azaz Árvai Erika receptjei sokak számára lehetnek ismerősek az Életszépítők Magazinról. Ezúttal kétféle rétest ajánl, házi rétestésztával. Erika és barátnője, a magyar származású Carol Collier korábban ezekkel a rétesekkel megnyerték a Mesztegnyői Rétesfesztivált, az összeállításban látható fotók a rendezvényen készültek.
Hozzávalók a rétestésztához
60 dkg rétesliszt
4 dkg olvasztott zsír (mangalicazsírt használok)
1-2 tojás
1/2 kávéskanál só
2,5 dl víz
1-2 kávéskanál ecet (a 20%-os ecetből 1 kávéskanál)
Elkészítés
A lisztet megszitáljuk, majd a közepén ejtett mélyedésbe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a zsírt és a langyos vizet, amiben a sót előzőleg feloldottuk. A tésztát hólyagosra, fényesre dolgozzuk. Közben ne lisztezzük a deszkát, csapkodjuk, gyúrjuk, nyomkodjuk. (A deszkára tapad, a kezünkre nem.) Ezután lisztezzük a deszkát, tegyük rá a tésztát, majd langyos tállal vagy lábassal takarjuk le és 30-40 percig pihentessük. Fontos, hogy a tál vagy lábas ne érjen a tésztához ! Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a túrótöltelékhez
A túrótölteléket kétféle túróból készítem: ricottát és tehéntúrót használok, összesen fél kilót. A túrót kikeverem 2 tojássárgával, hozzáadok 5-10 deka cukrot (ízlés szerint adagolható), majd 1-2 evőkanál tejfölt, egy citrom reszelt héját, csipetnyi sót. Fontos, hogy a túrótölteléket közvetlenül rétessütés előtt készítsük el, különben levet ereszt.
Hozzávalók a spenótos, fetás, mozzarrellás töltelékhez (a rétesfesztivál nyertes receptje)
A töltelék fontos eleme a Salsiccia olasz kolbász (pirospaprika nélkül készítik, borsikafűvel ízesítik). A kolbászt – bőre nélkül – fokhagymán addig dinsztelem, míg szétesik, majd a kiengedett mirelit spenótot hozzáadom, s erős tűzön folyamatosan kevergetve összefőzöm, 1-2 perc elegendő. Ezután főzés nélkül hozzáadok 10-10 deka feta- és mozzarella sajtot. Ez kerül a rétesbe, isteni íze van!
A zsírral megkent rétestésztát kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük és kisütjük. A tésztát tiszta terítőre teszem, nagy felületet igényel, egész asztallapot. A kezemet bekenem zsírral, és elkezdem húzogatni a tésztát körbe körbe, s ezt folytatom, míg hajszálvékony tésztát nem kapok. A tölteléket a tészta szélére adagolom egyenlegesen (lásd képek), majd a terítő segítségével felgöngyölöm. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.