Hogyan kezeld a stresszt? Mire figyelj döntéshelyzetben? Miért fontos, hogy tudatosítsd az értékrendedet? Inspiráló témák nőknek, rendezvényajánlóval

Minden rohamtempóban változik körülöttünk, sokan érezhetik úgy, hogy egyre több feladatuk van, állandó időhiánnyal küzdenek. Emellett folyamatosan új információk bombáznak bennünket. A stresszt nem kerülhetjük el, de megtanulhatjuk kezelni. A mindfulness – tudatos jelenlét – egy jó módszer ahhoz, hogy képesek legyünk megfelelni a kihívásoknak, megtanuljunk kikapcsolni, feltöltődni és arra figyelni, amire mi szeretnénk. Napi pár perces figyelemgyakorlat pozitív változásokat hozhat az életünkbe. Mit tehetsz?

Állj meg néha a rohanásban és éld meg, élvezd a jelen pillanatot!

Próbáld pozitív dolgokra irányítani a figyelmedet!

Igyekezz minden nap relaxálni vagy meditálni – a figyelem tudatos terelése csökkentheti a ránk nehezedő nyomást. 

Mozogj rendszeresen, akár csak sétálj az erdőben, a természetben.

A gyakori Facebook használat növelheti a stresszt, iktass be néha közösségi média mentes napokat! Szűrd a Social Media tartalmakat – keresd azokat a felületeket, felhasználókat, akik pozitív hatást gyakorolnak rád! 

Minden tevékenységed közben próbálj tudatosan figyelni az összes érzékszervedre (mit hallasz, látsz, tapintasz, szagolsz, érzel), ezáltal kicsit lelassulsz és teljesebben élheted meg, élvezheted a pillanatot.

Étkezz egészségesen! Szánj időt az étkezésre, élvezd az ízeket! Igyál naponta legalább két liter vizet!

Ha feszült vagy, próbáld ki az 5-6-7 légzésmódszert! Először 5 másodpercen át szívd be a levegőt az orrodon keresztül, majd 6 másodpercig tarts bent, végül 7 másodpercen keresztül fújd ki a levegőt a szádon. Ismételd el többször!

Mindennemű változáshoz igazodnunk kell, a változás döntések sorozatát igényli, ám nem mindig egyszerű jól dönteni. 

Kreatív problémamegoldás. Hogyan dönthetsz hatékonyan?

A kreatív problémamegoldó gondolkodás többek között azt jelenti, hogy más szemmel tekintesz a világra, a problémákból lehetőségeket látsz, járatlan utakra lépsz, hogy olyan megoldásokat keresel, amelyekhez nem a bevált módszerekkel jutsz el. Ehhez a bal és jobb agyfélteke közötti átjárást érdemes gyakorolni különféle technikákkal (Mind Mapping*) illetve kíváncsinak kell lennünk, és ne féljünk állandóan kérdezni – önmagunktól sem.

A Mind Mappingről vagyis az Elmetérképről itt olvashatsz egy jó összefoglalót >> 

Döntéshelyzetben alkalmazhatod az 5 miért módszert is. Milyen kérdéseket érdemes feltenni magunknak?

Ez a döntés egy év múlva is jónak tűnik majd?

Tisztában vagyok a döntésem esetleges (és teljes) költségével?

A döntésem másnak nem okoz kárt?

Ha senki sem látná, amit csinálok, akkor is megtenném?

Ha mindenki látná, akkor is?

Egy-egy döntéshelyzetben az értékrended is mérlegre kerül. Hogyan határozhatod meg hitelesen az értékrendedet?

Mindenkinek van énmárkája, nemcsak annak, aki vállalkozó. Jeff Bezos, az Amazon alapítója jól mondta, hogy az énmárkánk egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából.

Amennyiben azt szeretnéd, hogy mások azt értsék a kommunikációdon, megnyilvánulásodon, megjelenéseden, amit szeretnél, az alapokhoz kell visszanyúlni.

Először is alaposan meg kell ismerned az erősségeidet, gyengeségeidet, szuperképességeidet és célszerű tudatosítani, milyen értékrendet tartasz követendőnek. Ha abból indulsz ki, hogy a számodra példaértékű emberekben mit ismersz el, már egy lépéssel közelebb is vagy a megoldáshoz.

Gondolj 10-20 emberre, akire felnézel és konkrétan határozd meg azokat a tulajdonságokat, amelyek számodra példaértékűek. Valószínűleg találsz ismétlődő tulajdonságokat. Ezeket emeld ki, írd fel a saját listádra, mert ezek olyan jellemzők, melyek fontosak számodra, vagyis az értékrendedet képezik.

Hogyan juthatsz közelebb céljaid eléréséhez?

A célokhoz vezető út sokszor nem egyszerű, de néhány tudatos előkészülettel jobban haladhatsz felé. Ha egy célodat leírod, az már nem egy ábránd, hanem elkezdett körvonalazódni egy terv. Tudatosítsd az első három lépést! Ha tisztában vagy vele, hogy mivel, mikor kezded megvalósítani a célodat, akkor már megtetted a legnehezebb lépést: belekezdtél, elindultál. Sokan el sem indulnak…

Mindig tudd, mennyi idődbe telik! Hajlamosak vagyunk legyinteni és megérzésre tudni, hogy körülbelül mennyi időnket veszi el a feladat, de ezen el is bukhatunk. Amikor részfeladatokra bontottad a célod eléréséhez vezető utat, mindegyikhez rendelj időt, hogy mennyi idő alatt végzel vele.

Inspirálódj! Tudd előre, hogy miből, honnan, kitől fogsz meríteni, akár információt szerezni, akár energiát. Iktass be etapokat, amelyeknél elhaladva felismered, hogy valóban haladsz a cél felé és ha eléred, mindig jutalmazd is meg magad.

Rendezvényajánló

Érdekelnek ezek a témák és szeretnél még több módszert megismerni, mások példáiból inspirálódni? Szívesen megismernéd más nők a fenti témákkal kapcsolatos sztorijait, tapasztalatait, módszereit? Akkor gyere el a  „Womenspiration – inspiráló női programsorozat” II. évadának havi eseményeire, ahol ezeket a témákat kreatívan és szakmailag igényesen dolgozzák fel; a workshopon az egyéni fejlődésen van a hangsúly, a reggeliken inkább a csoportos kapcsolódáson. Gourmet reggelivel, stílusos helyszínen, gondolatébresztő témákkal, inspiráló tapasztalatcserével és szakmai networking lehetőséggel várnak.

Nézz körül a Womenspiration – inspiráló női programsorozat weboldalán >>

Womenspiration a Facebookon >>

Nyitókép innét >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =

hirdetés