A csodálatos kurkuma. Finomra őrölt fűszerként ismerjük, pedig gumójából egzotikus dísznövény nevelhető
Az aranysárga kurkumát – nálunk – többnyire por állagú fűszerként ismerik, remek ízt és színt ad az ételeknek. Indiai sáfránynak is nevezik, a gyömbérfélék családjába tartozik, a curry fűszer egyik nélkülözhetetlen összetevője.
Gumójával ritkábban találkozunk a hazai üzletekben vagy piacokon, de ázsiai élelmiszerboltokban vagy nagyobb piacokon fellelhető (Budapesten például a Troya török élelmiszerboltban vagy a Fény utcai piacon). A kurkuma gumója hasonlít a gyömbérre, de annál vékonyabb, és narancssárga a színe. Apróra reszelve sok ételt ízesíthetünk vele, szinte mindent, amibe vöröshagyma és/vagy fokhagyma kell. Színe miatt kekszekbe, kevert sütikbe is belekeverhető, akár a gyömbér.
A kurkuma szuperélelmiszernek is nevezhető, számos bizonyítottan jótékony hatása van a szervezetre. Több betegség megelőzésére és gyógyítására ajánlják, például: ízületi gyulladások és reumás panaszok kezelésére, emésztési panaszokra, gyomorbántalmakra, bizonyos daganattípusok megelőzésére, gyógyulás segítésére. Jótékony hatással van az érrendszerre, a koleszterinszintre, infarktus és trombózis megelőzését is elősegíti a rendszeres fogyasztása.
A kurkuma dísznövényként is különleges
Nagyobb kertészetekben általában beszerezhető, de házilag is meg lehet próbálkozni a nevelésével. Korábban már írtunk arról, hogy gyömbérgumóból is nevelhetünk szobanövényt, itt olvasható.
Nos, kurkumával hasonlóképpen járhatunk el. A csírázásnak indult kis gumókat mély kaspóba ültethetjük. A legjobb késő tavasszal vagy nyáron belekezdeni, hisz kifejezetten melegigényes növény. Ha jó életfeltételeket biztosítunk számára, akár félméteresre is megnőhet. A Hobbikert oldalon részletesen írnak a gondozásáról.
Egy látványos videó a növény fejlődéséről:
A kifejlődött kurkuma növény ilyen virágot hoz:
Aki pedig maradna a hagyományos felhasználás mellett, itt talál recepteket:
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.