A nők tíz-tizenöt százaléka soha nem él át életében orgazmust. Tabuk nélkül – ahogy a szexuálpszichológusok látják

A férfiak orgazmusa ösztönös, a nőké tanult. Így az utóbbi eléréséhez szükséges a nőnek ismernie a saját testét, pontosabban megtanulnia a saját orgazmusát, illetve a legtöbb esetben érzelmi kapcsolatban is kell lennie a férfival – még ha nem is feltétlen halálos szerelemben, valamilyen szintű érzelmekre mindenképp szükség van: a nők akkor tudják a leginkább átadni magukat az élménynek, amikor lelkileg is biztonságban érzik magukat.

Van, aki szerint emellett fontos az, hogy figyelmes legyen a partner, mások szerint a nő fantáziája számít vagy az, hogy ott legyen fejben is, tudjon figyelni a saját testére, de legyen ellazulva, ne legyen rajta teljesítménykényszer. Befolyásoló tényező még a társadalom és a nő családjának hozzáállása a szexhez, az első tapasztalatai, a pár tagjai közti kommunikáció hatékonysága. De a fenti két összetevő, az érzelmek és a korábbi, orgazmusról való tapasztalatok általában elengedhetetlenek. Összegyűjtöttük, mint mondanak a szexuálpszichológusok.

Az, hogy a női orgazmus tanult, a szexuális élete elején elég bosszantó, merthogy nehezebben jön. Viszont később a tapasztalatok révén folyamatos fejlődés megy végbe, a pozitív élmények megerősítik a kialakult idegi kapcsolatokat, a nő szexualitása egyre gazdagodik az élete folyamán. Arról nem is beszélve, hogy a nők többször is eljuthatnak a csúcsra egy aktus alatt, illetve az orgazmusuk hosszabb ideig tart, mint a férfiaké – az utóbbiaké 3-5 másodpercig, míg az előbbieké 15 másodpercig is. Így talán mégiscsak jobban jártak a nők, mint az “ösztönös” férfiak, akiknek ez zsigerből jön.

Rosemary Basson kanadai pszichiáter, a téma egyik híresebb szakértője szerint a női vágy reszponzív jellegű, vagyis befolyásolható: a nők kevesebbszer kezdeményeznek szexuális tevékenységet spontán szexuális vágynak engedelmeskedve, több alkalommal nem szexuális indokokból teszik ezt, például azért, mert szeretnék kimutatni érzéseiket a partnerük felé, örömet akarnak okozni, erősnek vagy kívánatosnak akarják érezni magukat, unatkoznak, le akarják vezetni a feszültséget stb. Viszont az együttlét során a megfelelő szexuális ingerlés eredményeképpen létrejön az izgalmi állapot és a vágy szubjektív érzése. A férfiak eleve inkább a vizuális ingertől spontán kialakult vágy okán kezdeményezik az együttlétet. A nőket többek között a korábbi pozitív szexuális élmények motiválják abban, hogy keressék az olyan ingereket, amik semleges állapotból szexuálisan izgatott állapotba hozzák.

Lux Elvira azt írta: ahhoz, hogy a nő eljuthasson az orgasztikus csúcs kezdetét jelző szimbolikus szintig, pszichés és mechanikus (simogatás, izgatás) ingerek együttes hatására van szüksége. Az utóbbira pedig sokkal inkább, mint a férfinak, viszont a férfi ingereltsége növekszik, miközben a nőt ingerli és annak erotikus reakcióit látja. Ez a kiegyenlítődés szinkronizálja a pár erotizmusát. Többek között Lux Elvira is javasolja, hogy a klitoriszt (csiklót) és a vaginát egyszerre érje inger, továbbá állítja, hogy mind az orgazmus, mind a klitoriszról a hüvelyre kiterjesztett orgazmus tanulási folyamattal fixálódik.

– Ha egy nőnek nincs orgazmusa egy partnerével, de korábban már volt, akkor érdemes ezzel foglalkozni, állhatnak pszichés okok is a háttérben, például bizalomhiány, de az is lehet, nem megfelelő az ingerlés, nem elég figyelmes a partner – mondja Szalai Mariann szexuálpszichológus. – Ha egy nőnek még soha nem volt orgazmusa, akkor meg kell tapasztalnia, hogyan juthat hozzá, és ehhez a maszturbációs tréning lehet az első lépés. Ha ez nem sikerül, tanácsos felkeresni egy szexuálpszichológust a pszichés okok feltárásához.

Az arányok néha eltérnek a vizsgálatokban, de a nőknek körülbelül tíz-tizenöt százaléka soha nem él át életében orgazmust, húsz százalék csak elszórtan, életében egyszer-kétszer. A férfiak számára az orgazmus elérése jóval könnyebb, de eleve közelebbi kapcsolatban is vannak a péniszükkel, hiszen például már kiskoruktól kezdve megfogják minden vizeletürítéskor.

A nők nemi szerve kevésbé látható és elérhető önmaguk számára, ezáltal kevésbé természetes a vele való kapcsolat, az érintéséből fakadó érzések tudatosulása. Erre még rárakódhat az is, ha a család vagy a kultúra, amelyben felnőtt, visszatartotta attól, hogy megismerje és szeresse a testét, megtanuljon magának örömöt okozni szégyen- és bűntudatérzet nélkül.

– Nagyon fontos a partnerek közötti kommunikáció – teszi hozzá Szalai Mariann. – Ha a nő nem tudja elmondani vagy rávezetni a férfit, mi a jó neki, akkor azt nagyon kevés férfi fogja kitalálni. Maga az orgazmus a definíciója szerint idegi és izomfeszültségek hirtelen feloldódása a szexuális izgalom csúcspontján: a legélvezetesebb dolog az életben, amit az ember megélhet. A mai napig vita tárgya, hogy kinek élvezetesebb, a nőnek vagy a férfinak.

Egy görög monda szerint Zeusz és Héra összevesztek, hogy a nő számára jelent-e nagyobb élvezetet a szerelem vagy a férfi számára: az egyetlen ember, aki ezt eldönthette, Teiresziasz volt, mert ő férfiként és nőként is megélte azt. Ugyanis Zeusz papjaként egyszer párzó kígyókat látott és botjával megütötte a nőstényt: büntetésképpen változott nővé. Gyerekeket szült, majd hét évvel később Héra papnőjeként sétálgatva újfent kígyókba botlott, ám ezúttal a hímkígyót ütötte meg: jutalomként vagy büntetésként, de újra férfivá változott. Teiresziasz azt válaszolta az isteneknek, hogy nőként nagyobb élvezet a szexuális együttlét: tíz részből egy részt élvez szerelemben a férfi, tíz teljes gyönyörét megkapja az asszonyi lélek. Héra nem ezt a választ várta, megvakította Teiresziaszt, Zeusz viszont kárpótlásul jóstehetséget és hosszú életet adott neki.

– Az tény, hogy a női csiklóban közel kétszer annyi idegvégződés található, mint a férfi péniszében, és az orgazmusuk is hosszabb – mondja Szalai Mariann. – A hüvelyben viszont sokkal kevesebb idegvégződés van, mint a csiklóban, azt szokták mondani, hogyha fordítva lenne, iszonyatos kín lenne a szülés. Ebből következik, hogy a csiklóorgazmus könnyebben elérhető, mint a vaginális, vagyis fokozza az élvezetet, ha a behatolás során a csikló is ingerelve van. Az orgazmus a csikló izgatásával kezdődik, a nőknek a 25-30 százazléka tud csak vaginális úton a csúcsra jutni.

Ha valakinél a csikló közelebb helyezkedik el a hüvely bemenetéhez, valószínűleg könnyebben jut orgazmushoz a vaginális közösülés során, ha viszont távolabb, kézzel is külön ingerelheti a partnere vagy ő. Ha pedig felül van egy nő, jobban tudja irányítani az egész folyamatot, miközben a pozíciójából adódóan is képes súrlódással és nyomásgyakorlással is stimulálni a csiklót. Ugyanezért a nők többségének nem nyújt élvezetet a hátulról történő behatolás, mert az csak vaginális ingerlést nyújt.

A nők mintegy 15-42 százalékát érinti a többszörös orgazmus képessége: ez az izgalom folyamatosan magas szintjét jelenti megszakítás nélküli ingerlés közben, amelyben az egymás utáni orgazmusok másodpercenként vagy egy-két percen belül követik egymást. A sorozatos orgazmus fogalma ehhez képest eltér, ilyenkor az egyes csúcsok között az izgalom átmenetileg csillapodik, a szexuális ingerlésben rövid szünetek állnak be. Erre többnyire csak a nők képesek, nagyon ritkán élnek át fiatal férfiak többszörös orgazmust, de később elveszítik ezt a képességüket. A férfiaknak általában hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy újra tudjanak reagálni a csúcspont után, a testük az orgazmus során sokkal több energiát emészt fel: nem csoda, hogy utána elalszanak.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =

hirdetés