A siker tervezhető. A praktikus tudás lélektani könyve

„Hiszem, hogy mindig van másik út, hogy mindig tehetünk mást, mint amit eddig tettünk, s pont ezért lehetséges a változás.”

Sikeres bárki lehet, de mégsem akárki. Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus első könyve azoknak íródott, akik hajlandók végre kezükbe venni a sorsukat.

– Célom az volt, hogy mindenki számára biztonságos eszközöket nyújtó írást adjak az olvasók kezébe, hogy miként szabadulhatunk meg a pörgés rabigájából, hogy az életünk ne csak hajsza legyen, ahol mások életét éljük és céljait valósítjuk meg, hanem ahol végre merünk magunkra fókuszálni, s mindezt nem fogcsikorgatva, hanem derűsen, mosolyogva. Hiszek abban, sőt tudom, hogy mindez lehetséges.

Ha valaki közelít a sikerhez az üzleti életben, a tapasztalatok szerint sokszor elér egy kritikus lélektani határponthoz, és nem érti, miért nem képes áttörni a falakat, holott elvben minden módszert ismer. Ellenben ha valaki a lélektan felől közelíti a siker birodalmát, megint csak az ürességbe markol, mert pszichés felismeréseinek nem lesz a hétköznapokba ültethető konkrétuma.

Ez a könyv a hogyanokról szól.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent A siker tervezhető – A praktikus tudás lélektani könyve c. kötet bemutatóját 2018. szeptember 18-án tartották Budapesten, az Örkény István Könyvesboltban. A szerző beszélgetőpartnere Szily Nóra újságíró, pszichológus volt

Egy kiragadott részlet az egyórás beszélgetésből:

Szily Nóra: – A vágy és a cél képzetei összekeverednek manapság. Ebben is elég szigorúan igyekszel rendet tenni a fejekben…

Limpár Imre: – Milyen céljaid vannak? Kérdezd önmagad. Figyeld meg, milyen válaszkezdemény, -töredék jön elő belőled. Az emberek nagy részénél elő fog jönni, hogy szeretne boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatot, szeretne egy jó kocsit, klassz lakást, s persze a munkaerőpiaci jelenléte is legyen rendben. Látszólag mondott célokat – közben az egész egy nagy lufi. Azt hiszi, mindez cél, s megelégszik vele. Addig jó, amíg vágyakozunk! Pedig ez egy csapdahelyzet, amit a média, marketing ügyesen meglovagol. Ha ugyanis céljaink vannak, elkezdünk gondolkodni. Amíg viszont „csak” vágyaink vannak, nem vagyunk autonóm lények. Amíg csak vágyaink vannak, befolyásolható, jó fogyasztók vagyunk, ami nagyon sokaknak elemi érdeke. Ezért is érdemes gondolkodni, konkrét célokat megfogalmazni.

A kötetben önálló fejezet taglalja a témát. Ízelítő a tartalomból:

A célok logikája

A szokások ereje

Időgazdálkodási titkok

Erőforrásaink leltára

Stresszkezelési technikák, praktikák, trükkök

Az önbizalom kódjai

Az örömgyilkosok és az energiavámpírok kezelése

Szabadulások az elvárások börtönéből

Sorsunk irányítása

– Hiszem, hogy mindig van másik út, hogy mindig tehetsz mást, mint amit eddig tettél, hogy megtalálhatjuk válaszainkat. Jó válaszhoz azonban jó kérdés kell. Ezért e könyv sokat kérdez, összegyűjt, bemutat és végső soron tükröt tart. (…) Hiszem, hogy sokkal inkább mi határozzuk meg sorsunkat, mintsem a sors irányítaná életünk alakulását. Vallom, ha ez a belátás megszületik, akár önerőből, akár külső segítséggel, akkor és csakis akkor lesz képes felszabadítani valaki azokat a külső és belső erőforrásokat, amelyekkel beteljesítheti mindazt, amire hivatott; felismerve önnön felelősségét, s ráébredve: a változás kulcsa ő maga – írja Limpár Imre a könyv előszavában.

Limpár Imre cikkei a Szépítők Ökokreatív Életmód Magazinon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + kilenc =

hirdetés