Virágzik az istenpapucsa. Így készül az akácszörp
Ami egyből eszünkbe jut az akácról, az a méz. Pedig jó teának, szörpnek és ehetjük is a virágát.
Az akác májusban, júniusban virágzik. Többféle népies elnevezése van, ezek közül az egyik legszebb az istenpapucsa. Akácszörpöt a bodza szörphöz hasonlóan készíthetünk. Teaként kiváló köhögéscsillapító, görcsoldó, jó a gyomorsavra is.
Akácszörp
Hozzávalók
1 db 5 literes befőttes üveg
kb. 20 akácvirág (olyan helyről gyűjtsük, ahol alacsony a szennyezőanyag-kibocsátás)
1 jól megmosott (bio)citrom felkarikázva
30-60 dkg cukor (ízlés szerint)
3-4 gramm citromsav
Elkészítés
A befőttesüveget majdnem teleengedjük vízzel, beletesszük a cukrot, a citromot, az akácvirágot, a citromsavat. Időnként megkeverjük. A második napon leszűrjük, s máris fogyasztható!
Az íze nem olyan intenzív, mint a bodzaszörpé, de nagyon ízletes, édeskés, „mézes”.
Szöveg: Babitz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.