Virágzik az istenpapucsa. Így készül az akácszörp

Ami egyből eszünkbe jut az akácról, az a méz. Pedig jó teának, szörpnek és ehetjük is a virágát.

Az akác májusban, júniusban virágzik. Többféle népies elnevezése van, ezek közül az egyik legszebb az istenpapucsa. Akácszörpöt a bodza szörphöz hasonlóan készíthetünk. Teaként kiváló köhögéscsillapító, görcsoldó, jó a gyomorsavra is.

Akácszörp 

Hozzávalók

1 db 5 literes befőttes üveg

kb. 20 akácvirág (olyan helyről gyűjtsük, ahol alacsony a szennyezőanyag-kibocsátás)

1 jól megmosott (bio)citrom felkarikázva

30-60 dkg cukor (ízlés szerint)

3-4 gramm citromsav

Elkészítés

A befőttesüveget majdnem teleengedjük vízzel, beletesszük a cukrot, a citromot, az akácvirágot, a citromsavat. Időnként megkeverjük. A második napon leszűrjük, s máris fogyasztható!

Az íze nem olyan intenzív, mint a bodzaszörpé, de nagyon ízletes, édeskés, „mézes”.

Szöveg: Babitz Rita

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

hirdetés