Milyen álló íróasztal mellett dolgozni? Felszabadító, és nem csak kávézáshoz kényelmesebb. Egy munkahét tapasztalatai

Ha normál munkanapjaidon több mint hat órát töltesz ülve az íróasztal mellett, 18 százalékkal nagyobb esélyed van a szív- és cukorbetegség kialakulására és a súlyfeleslegre azokhoz a társaidhoz képest, akik munkavégzés közben nincsenek az íróasztaluk mellé kötve, és naponta kevesebb mint három órát ülnek – többek között erre hívja fel a figyelmet az Ultimate Mats infografikája (itt láthatod).

Gyaloglással, sporttal ellensúlyozhatod a kedvezőtlen hatást, de nagyon jó alternatíva, ha irodai munkához álló íróasztalt rendszeresítesz. Külföldön rengeteg példa van erre, sok irodaházban bevezették, itthon még kevésbé terjedt el. Talán azért is, mert első hallásra nem hangzik túl meggyőzően, s bizonyára sokan nem is akarják a kényelmes ülőmunkát állva végezni. Pedig megfontolandó. Azoknak főleg, akik számítógépen dolgoznak, s naphosszat a monitort bámulják. 

Az említett infografika szerint

az álló íróasztal melletti munka pozitívan befolyásolja a közérzetet, energikusabbá, koncentráltabbá, produktívabbá tesz. Álló íróasztal mellett nem veszünk fel görnyedt testtartást, a monitort szemmagasságban célszerű elhelyezni. 

Az álló íróasztal mellett – képi tartalmat állítok elő a cikkhez :)

Ezt a cikket is állva írom; nemrég váltottam álló íróasztalra, és egy percig nem bántam meg. A szomszédos irodában építészek dolgoznak, és talán nálam is többet üldögélnek. Jókat poénkodtak az álló íróasztalomon – kényelmesebb állva könyökölni, van benne egy kis kocsmapult feeling, nagyobb a rálátás a hölgyek hátsó fertályára…stb. -, de szerintem elültettem a bogarat a fülükben. Könyöklős közös kávézáshoz is tökéletes, tényleg.

Egy viszonylag terjedelmes méretű álló íróasztalt vezettem be, részben, mert normál munkaidőben asztali gépen szeretek dolgozni, s ez relatíve helyigényes, továbbá rengeteg irat képes pár nap alatt felgyűlni, fontos volt, hogy legyen elegendő helyem. Az álló asztal felülete akkora, mint a korábbi íróasztalomé, 120×80, magassága 110 centi. Fix, vagyis nem állítható, aki ilyet választ, vegye figyelembe a testmagasságát (172 centimhez ez a magasság tökéletes). Állítható, magasított irodai (forgó)széket vagy fix magasított széket célszerű mellé rendszeresíteni, így ülve is lehet dolgozni.

Így néz ki az asztal

Nem feltétlenül kell fix méretű álló asztalt venni, aki laptopon dolgozik, normál íróasztalát magasíthatja állvánnyal.

Állítható magasságú asztalok is léteznek. Az álló íróasztalok relatíve drágák, de házilag is kivitelezhetők fali konzolra rögzített, méretezett asztallappal. Itt és itt láthatók erre megoldások, de a Pinteresten jócskán akad példa >>

Milyen álló íróasztal mellett dolgozni?

Kényelmes, szórakoztató, az újdonság erejével hat, mégis természetes.

Helyszűke miatt meg kellett válnom az előző íróasztaltól, tartottam attól, hogy az álló íróasztal nem válik be és szokatlan arányai miatt elcsúfítja az irodát, de a félelmek nem igazolódtak be. Nem kellett szoknom, kézre állt az első pillanattól kezdve, és amire nem gondoltam: az irodában nagyobb hely lett, mert az álló asztal alá több berendezést tudtam elbújtatni.

 

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy + 7 =

hirdetés