Almás-mákos, túrós-cseresznyés rétesbatyu
Réteslapból gyorsan összeállítható, a tölteléket tetszés szerint variálhatjuk. Almás-mákos, cseresznyés-mákos, túrós-cseresznyés töltelékkel egyaránt ízletes. Muffinsütő formában készül, így a batyuformát szépen megtartja.
Hozzávalók 10-12 rétesbatyuhoz
1 csomag réteslap (8 lapos, 150 g réteslapot használtunk)
1 kis dobozos tejföl
kevés olívaolaj a muffin forma kikenéséhez
Töltelékhez
Cseresznyés töltelékhez
30 dkg cseresznye kimagozva, méz (cukor vagy édesítő), 1 mk őrölt fahéj
A kimagozott cseresznyét cukrozzuk meg (használhatunk mézet vagy édesítőt is), keverjük hozzá a fahéjat és forraljuk össze; 3-4 percig forraljuk. Sűrű levet enged (ha a leve nem elég sűrű, 1 ek étkezési keményítőt keverhetünk hozzá). Felhasználásig hagyjuk hűlni.
Almás-mákos töltelékhez
2-3 közepes reszelt alma
kb. 5 dkg darált mák
fél citrom kifacsart leve
méz ízlés szerint
1 tk fahéj
Az almát nem szükséges párolni. Keverjük össze a hozzávalókat, és kész is a töltelék.
Túrótöltelékhez
250 g túró
1 cs. vaníliás cukor + cukor (méz, édesítő) ízlés szerint
1 tojássárgája
1 megmosott citrom reszelt héja
2 ek tejföl
A túrót törjük össze, a hozzávalókkal alaposan keverjük ki.
Elkészítés
A réteslapokat terítsük ki, vágjuk vagy tépkedjük kb. 15 centis négyzet formát belőlük. Három réteg elegendő a rétesbatyuhoz. Minden réteget kenjünk meg tejföllel. A 3 réteget óvatos mozdulatokkal igazítsuk az olajjal vékonyan megkent muffinsütő formába, és töltsük meg 2-3 evőkanálnyi töltelékkel. Fogjuk össze a réteslapok négy sarkát. A tetejét kenjük meg tojásfehérjével vagy maradék tejföllel.
A túrós-cseresznyés rétesbatyunál alulra kerüljön a túró, erre kanalazzunk kb. 2 evőkanálnyi cseresznyetölteléket.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.