Görbe tükör: ami másokban irritál, az rólad is árulkodik? Önreflexiós gyakorlat

A kérdésre, hogy mely tulajdonságokat tartasz másokban irritálónak, általában könnyen, gyorsan jönnek a válaszok. Rangsorolni ezeket már sokkal nehezebb vagy csak egyet kiválasztani. Lehetne ez is egy feladat: gondold végig, mi a legirritálóbb tulajdonság számodra! A pozitív, értékes tulajdonságokról sem nehéz nyilatkozni. Ha másokról van szó.

A fotón olvasható két kérdést Olvasóinknak tettük fel a Facebookon. Ha azt kérdeztük volna: mely tulajdonságokat tartod magadban a legirritálóbbnak, szinte biztos, hogy az alábbi lista (lentebb olvashatod) teljesen másképp nézne ki. Nem vagyok biztos abban, hogy szerepelne benne például a hazugság, az ostobaság, a rosszindulat… Magukról a legritkább esetben mondjuk ki egyenesen, nyersen: hazug, ostoba, rosszindulatú vagyok. Másokban bezzeg mennyire zavar ez és az…! 

Gondolnád, hogy általában az irritál bennünket, amivel dolgunk van, ami bennünk is mocorog valamilyen formában? Ami nincs teljesen a helyén… Carl Gustav Jungot idézve:

minden, ami másokban irritál minket, hozzásegít saját magunk megértéséhez. 

Ez a feladat tehát egy önismereti gyakorlat, képletesen: tükör. Egyik olvasónk rá is érzett erre, azt írta: jó kis feladat ez, rávilágított mivel van még dolgom, ami a további fejlődésem illeti.

A továbbiakban olvasóink válaszait olvashatjátok.

Pár gondolat, ami közelebb vihet a megértéshez: a legirritálóbbnak nevezett tulajdonságok nagy része az önértékelés, önbizalom, énvédelem kérdésköréhez tartozik. Nem mindig nyilvánvaló, de az arrogancia is önvédelem, gyakran kisebbségi komplexusból nő ki. Nem jut az eszünkbe, hogy akinek gondja van a tekintéllyel, az arroganciával, annak érdemes dolgoznia az apjával való kapcsolatán. Az ún. földhözragadtság a biztonságérzethez, a bizalom-ősbizalomhoz fejlődéslélektani szakaszhoz kapcsolódik, eredője jellemzően a korai gyermek-szülő kapcsolat. A hazugság, felelősséghárítás az ún. éhhatékonyság kérdésköre, gócpontjai az önértékelés, önbizalom, érdekérvényesítő képesség. Ez is kora gyerekkorban alapozódik meg. Ahogy a bizalom-ősbizalom, adni-kapni képesség is, melyhez a világhoz, emberekhez viszonyulunk – jellemzően anyai viselkedésminta kora gyerekkorból.

Jó hír, hogy soha nem vagyunk készen, élethosszig dolgozhatunk a sérült énrészeinken – ez nem pusztán lehetőség, hanem feladat is. Boldogulásunkat segíti – kapcsolatainkat emeli.

Legnehezebben tolerálható tulajdonságok (Olvasóink írták)

Földhözragadt és ennek minden szinonimája; rosszindulatú

Hazugság – az elhallgatás is ide tartozik 

A hibáztatás, a támadás, a rágalmazás, amikor védekezni kényszerülünk

Rosszindulat, a tolerancia teljes hiánya, ostobaság, alattomosság, őszintétlenség

Felelősséghárítás, őszintétlenség, gúny, lenézés, arrogancia

Indokolatlan önteltség (nem a természetes önbizalomra gondolok), hazugság, irigység, rosszindulat (mondjuk az az irigységből fakad)

Ostobaság rosszindulattal párosulva, megbízhatatlanság, érdeklesés

Árulás, visszaélés a bizalommal és a szeretettel, kihasználás

Arrogancia, pökhendiség

Ostobaság, irigység

Ostobaság, rosszindulat

Rosszindulat, rasszizmus

Szarkeverés irigységgel párosulva

Igénytelenség, arrogancia

Legértékesebbnek tartott tulajdonságok (Olvasóink írták)

Nyitott, befogadó, elfogadó, megengedő, szeretni tudó

Önzetlenség

Az együttérzés képessége, mert ebben benne van az is, hogy visszatükrözi a szeretetet, a könnyed hozzáállás a dolgokhoz, valamint a megbízhatóság is

Intelligencia, megbízhatóság, egyenesség, lojalitás stb.

Őszinteség, alázatosság, segítőkészség, nagylelkűség, figyelmesség, tisztelet, minden tiszta szándékú gondolat, tett érzés

Önzetlenség, kedvesség, őszinteség, életkedv

Őszinteség, megbízhatóság

Gerincesség, becsületesség

Együttérzés, alázat

Intelligencia, önzetlenség

Segítőkészség, intelligencia

Segítőkészség, humor

Megbízhatóság

Kedvesség, humor

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =

hirdetés