Miért nagy szám a budai fonódó? Végre átszállás nélkül villamosozhatunk Óbudától Újbudáig

Sok évi tervezés és építkezés után január 16-án, szombaton elindultak a járatok a budai fonódó villamoshálózaton. A budai villamosvonalak több évtized után újra egységes hálózatot alkotnak, átszállás nélkül érhető el villamossal az Észak-, Közép- és Dél-Buda. Az üzembe helyezés első napján utaztunk a 19-es villamoson – ez a járat Kelenföld vasútállomás és Bécsi út / Vörösvári út között közlekedik, a Margit-hídtól a Szent Gellért térig lenyűgöző panorámájú Duna-parti szakaszon.

A korábbi 17-es villamosvonalat egyesítették a 19-es, a 41-es és a 61-es vonalakkal, így észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jöttek létre. Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat épült ki a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.

A budai fonódó projekt keretében nemcsak a villamosvonalakat kötötték össze, de komplexen felújították a meglévő Frankel Leó utcai és Bécsi úti villamosvonalat is a Margit hídtól egészen a Tímár utcáig. A rekonstrukció eredményeként ezen a szakaszon korszerűsödött a vonal áramellátása, a villamospálya teljesen átépült, a Bécsi út és a Frankel Leó utca is új út- és járdaburkolatot kapott, továbbá felújították az ott húzódó közműveket.

A villamosvonal felújítása érintette a környező tereket és zöldfelületeket is. A közúti csomópontok átalakításával az eddig kettéosztott Zsigmond térből egy új, könnyebben átjárható, nagyméretű park jött létre. Városképi elemekkel is gazdagodott a fejlesztési terület: a környéken utcabútorokat és növényeket telepítettek.

A budai fonódó villamos az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programjának segítségével európai uniós és hazai forrásból épült meg, összesen 15,9 milliárd forintból.

2016. március 14-én teljes vonalán, Dél-Budától Óbudáig közlekedik a 19-es és a 41-es villamos, ugyanis véget ért a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút felújítása.

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállításunk

Hajózni jó! Fedezzük fel Budapestet a Dunán ringatózva

Hajózni jó! Fedezzük fel Budapestet a Dunán ringatózva

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 13 =

hirdetés