Dinnyét dinnyével – tálalási tippek, kedvező élettani hatások
A behűtött dinnye kiváló frissítő, éhségűző és folyadékpótló nyáron. A görögdinnye víztartalma a legmagasabb, 90-95 százalék, fogyasztása kedvezően befolyásolja a veseműködést. Kiváló vizelethajtó, pótolhatjuk vele az izzadással elvesztett ásványi sókat. Jelentős kalcium, kálium, magnézium, nátrium-foszfát, vas, cink, B1-, B2- és C-vitamin forrás, folsavat, niacint, biotint, valamint pantoténsavat is tartalmaz. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják a napi szénhidrátmennyiség figyelembevételével.
A görögdinnyében nagy mennyiségben található likopin, amely a daganatos betegségek megelőzésében hatékony; megköti a káros szabad gyököket, védi a sejteket. A dinnye apigenint is tartalmaz, amely egy gyulladáscsökkentő, oxidációs folyamatot megelőző, valamint rákmegelőző és -késleltető hatású flavonoid.
Mire figyeljünk, ha dinnyét vásárolunk?
Az érett görögdinnye kongó hangot ad, ha megkocogtatjuk, lékelésnél pedig hallható, ahogy reped a héja. A bontatlan – mézédes – sárgadinnyének erős az illata, a szár körüli területet benyomva puhának érezzük. A felvágott dinnyét minden esetben hűtőben tároljuk. Fogyasztás vagy felhasználás előtt a dinnyét alaposan mossuk meg.
A sárgadinnyét általában hajszálvékonyra szelt levegőn érlelt sonkával tálalják.
Levest is készíthetünk belőle. A dinnye húsát turmixoljuk össze, majd ízesítsük frissen facsart citromlével, gyömbérrel vagy borssal. Fogyasztás előtt hűtsük le.
A cukordinnye a sárgadinnye egyik változata. Gömbölyded alakú, húsa világos, édes, lédús. Héja a sárgadinnyével ellentétben nem bordázott, hanem sima, a felülete kissé rücskös.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Tálalási ötletek dinnyéhez
1. A felszeletelt dinnyéből sütemény kiszúró segítségével formás falatkákat készíthetünk.
2. Szokatlan, de ízletes párosítás: sárgadinnye kesudióval.
3. Klasszikus: sárgadinnye hajszálvékony szárított sonkával (Pármai, Serrano).
4. Görög-, sárga- és zöld dinnyéből készített vegyestál. Karalábé- vagy dinnyevájóval könnyedén tudunk a dinnyéből formás gömböket hasítani.
5. A dinnyehéjat tálalóedénykének is hasznosíthatjuk.
6. Linzer kiszúrókkal kis virágokat készíthetünk sárga- és görögdinnyéből.
7. Gourmanoknak: vágjunk kb. 4 centis kockákat a görögdinnyéből, vájjuk ki a közepét, és töltsük meg a kedvenc likőrünkkel.
8. Félbevágott, kivájt dinnyében fagylaltot is szervírozhatunk.
9. Görögdinnye, fetasajttal, friss bazsalikommal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.