Erősségközpontú nevelés. Az optimista felnőtt a gyerekkorból is tud meríteni. Hogyan fejlesztheted gyermeked ellenálló képességét?

Szülőként felmerült már benned az a gondolat, hogyan fókuszálhatnál a nevelés során gyereke(i)d erősségeire ahelyett, hogy szinte minden energiádat a gyenge pontok korrigálására fordítsd? Egyáltalán, hogyan ismerheted fel, hogy a gyerek miben tehetséges? Ha egyetértesz azzal a hasonlattal, hogy a gyereket

nem visszanyesni kell, hanem gondoskodni a megfelelő öntözésről és tápoldatról,

akkor A Fókuszban az erősségek c. kötet neked szól. A könyvben ismertetett módszer nemcsak ebben segít, hanem az ellenálló képességet és az optimizmust is fejleszti.

Még egy-két generációval korábban is úgy gondolták: a szülők feladata elsősorban az, hogy lenyesegessék gyermekeik vadhajtásait, mert így fognak idomulni a társadalmi elvárásokhoz, és így válhatnak sikeressé. Mára nyilvánvalóvá vált, mennyire elavult, s mennyire nem bizonyult hatásosnak a régi módszer… Egyáltalán nem segítette elő azt, hogy a gyerekekből egészséges önbizalommal rendelkező, önszabályozásra képes és a tehetségüket kibontakoztató felnőttek váljanak. 

Dr. Lea Waters gyereknevelési szakértő – a kötet szerzője – szerint ideje hátrahagyni a régi stratégiát, és helyette egy olyan módszert javasol, amely a gyerekünkkel való kapcsolatra és a család mindennapjaira is építően hat: a negatívumok helyett fókuszáljunk a pozitívumokra. A kutatások is rávilágítanak arra, hogy

a gyerekek nem akkor tudnak igazán fejlődni, ha folyton-folyvást korrigáljuk a hibáikat, hanem akkor, ha tovább építjük, amiben már jók, vagyis fejlesztjük az erősségeiket. Ugyanis az erősségeik bázisán képessé válnak majd felülemelkedni a gyengéiken.

A könyvben található kérdőív és erősséglista segítségével számba vehetjük gyermekünk erősségeit (a sajátjainkat is), változtathatunk a hozzáállásunkon és a kommunikációs stratégiáinkon.

Szó esik többek között arról,

hogyan dicsérjük a gyerekünket oly módon, hogy azáltal tápláljuk az erősségeit, hogyan fejlesszük önkontrollját, hogyan válhatunk számára példaképpé, továbbá melyek a fegyelmezés konstruktív módjai, és az aktuálisan felmerülő, kihívást jelentő helyzeteket hogyan alakíthatjuk a tanulás és pszichés növekedés lehetőségeivé.

Az erősségfókuszú nevelésre való átállás tanulási folyamat, nem könnyű magunk mögött hagyni a rögzült negatív cselekvési mintákat. Némi odafigyeléssel, következetességgel új mintákat sajátíthatunk el, s egy idő után azok válnak rögzültté; megtanulhatjuk felkattintani az „erősségkapcsolót”. Csak azt kell tudatosítani, hogy a „visszanyesés” ártalmas, mert elbizonytalanítja a gyerekeket. Az egyéni sajátosságokhoz igazodva kell nevelnünk, ahogyan a különböző fajta növények is eltérő típusú környezetben és tápoldattól tudnak növekedni. Ha szeretettel építjük a személyiségét a korai – meghatározó – években, megtanítjuk neki azt, hogy később hogyan építheti tovább saját magát.

Részletek a könyvből

„Amikor a gyengeségek csökkentésére összpontosítunk, a hiányos területek valóban kisebbé válnak, ám közben nem tettünk semmit gyermekeink erősségeinek fejlesztéséért.”

„Az erősségközpontú nevelést sosem késő elkezdeni, és nem teszi a gyermekünket arrogánssá vagy önteltté. (…) Egy erős gyermek képes kiaknázni az erősségeit, és ezzel párhuzamosan dolgozni a gyengeségein, mert a szilárd önazonossága biztosítja számára azt a stabil alapot, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy képes legyen elismerni és megcélozni azokat a területeket, amelyeken fejlődésre van szüksége. Az erősségközpontú megközelítés nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a gyengeségeket. Inkább arról van szó, hogy más, nagyobb összefüggésből tekintünk rájuk és közelítjük meg őket.”

„Ha a jóllét érzését szeretnénk kifejleszteni a gyermekeinkben, akkor meg kell mutatnunk nekik, hogy miként távolíthatják el a gyomjaikat (gyengeségek), és hogyan használhatnak növénytápot (erősségek).”

További részletek a könyvből a Kiadó weboldalán >>

Dr. Lea Waters: Fókuszban az erősségek
Alcím: Hogyan segíti elő az erősségközpontú gyermeknevelés a szülő és a gyermek boldogságát?
Kiadó: Ursus Libris, 2017
ISBN 978 615 5786 02 0

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 + 13 =

hirdetés