Finomabb és jóval olcsóbb, mint a bolti: fahéjas csiga kelt tésztából
Sokunk kedvence a kakaós vagy a fahéjas csiga – a gyerekek is imádják. Érdemes megsütni, nem csak azért, mert házilag készítve nagyjából 500 forintból hozható ki 12 darab, hanem azért is, mert nagyon finom, az illata belengi a lakást.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók 12 csigához
Tésztához
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
1,25 dl tej
1 ek cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
4 dkg vaj
Töltelékhez
3 evőkanál finomra őrölt fahéj
3 evőkanál cukor
6 dkg vaj
Elkészítés
A cukrozott langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet szitáljuk egy közepes keverőtálba, adjuk hozzá a vajat, a cukrot, a sót – morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk össze, dagasszuk (kézzel vagy géppel).
Ha a tészta már nem ragad, dagasztás közben itt-ott hólyagosodik, hagyhatjuk pihenni. Takarjuk le konyharuhával és kelesszük 45 percig.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: a felolvasztott vajban keverjük el a fahéjat és a cukrot.
Ha megkelt a tészta, lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki nagyjából 1 centi vastagra, majd a fahéjas krémet kenjük rá. Tekerjük fel a tésztát szorosan, majd vágjunk belőle 1,5-2 centis szeleteket.
A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra és 15-20 percig hagyjuk tovább kelni, majd előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig 180-as hőfokon.
A csigákat szórjuk meg porcukorral, de mivel így is kellően édes, ezt el is hagyhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.