Főzzünk a szabadban! Babgulyás bográcsban
Nagy élmény a szabadban főzni, főleg családtagjaink és barátaink társaságában. Közösen gondoskodjunk az előkészületekről, a hozzávalók előkészítéséről, a tűzrakásról, gyorsabban és jó hangulatban telik a munka. A hétvégén babgulyást főztünk, családunk apraja-nagyja élvezte. Órákba telik, mire elkészül az étel, ezért célszerű időben nekilátni. Sokféle recept van forgalomban babgulyáshoz, mi a klasszikus – tartalmas – változatra szavazunk.
Hozzávalók 6 személyre
A babgulyás 10 literes bográcsban készült, félig megtöltve, ha teljesen töltjük meg, és duplázzuk a hozzávalókat 15 embert tudunk jóllakatni vele.
3 közepes vöröshagyma apróra vágva
1 fej fokhagyma egészben
2 nagyobb, puha, lédús paradicsom
fél kiló marhalábszár (csont nélkül)
fél kiló marhalapocka
1 közepes füstölt csülök
1 kg zsenge tarkabab (idényben), vagy 1 éjszakán át áztatott száraz tarkabab
1,5 kg sárgarépa, fehérrépa vegyesen
1 nagy zellergumó
1 kg burgonya
20 dkg házi száraz tarhonya vagy 2 tojásból készült házi csipetke
só
őrölt feketebors
őrölt köménymag
pirospaprika
1 csomag petrezselyemzöld és zellerzöld
víz
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát kb. fél deci olajon (vagy 2-3 evőkanál olvasztott zsíron) megdinszteljük.
Hozzáadjuk a felkockázott, kicsumázott paradicsomot, a felkockázott húst, csülköt. Kevés vizet öntünk rá, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fűszereket, sózzuk.
Kb. fél óra elteltével felöntjük bőségesen vízzel, beletesszük egészben a zellerzöldet, a fehér cérnával összekötött petrezselyemzöldet és főzzük tovább.
Ha a hús félig megpuhult, beletesszük a babot. Ha a bab kezd megpuhulni, hozzáadjuk a megtisztított, 4-5 centire vágott, hosszában negyedelt sárgarépát és fehérrépát. Főzzük tovább.
A kockára vágott burgonyát a és a házi tarhonyát hagyjuk a legvégére, amikor a bab már megpuhult. Ha friss csipetével készítjük, a főzésidő legvégén adjuk a gulyáshoz – ha megfő, szépen felemelkedik a gulyás felszínére a tészta.
A babgulyás főzési ideje bográcsban 3-4 óra. Időt kell rá szánni, de megéri kivárni. Nagyon finom és laktató egytálétel családi és baráti összejövetelekre. Tejföllel, erőspaprikával, Erős Pistával, friss kenyérrel tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.