Főzzünk a szabadban! Babgulyás bográcsban

Nagy élmény a szabadban főzni, főleg családtagjaink és barátaink társaságában. Közösen gondoskodjunk az előkészületekről, a hozzávalók előkészítéséről, a tűzrakásról, gyorsabban és jó hangulatban telik a munka. A hétvégén babgulyást főztünk, családunk apraja-nagyja élvezte. Órákba telik, mire elkészül az étel, ezért célszerű időben nekilátni.  Sokféle recept van forgalomban babgulyáshoz, mi a klasszikus – tartalmas – változatra szavazunk.

Hozzávalók 6 személyre

A babgulyás 10 literes bográcsban készült, félig megtöltve, ha teljesen töltjük meg, és duplázzuk a hozzávalókat 15 embert tudunk jóllakatni vele.

3 közepes vöröshagyma apróra vágva

1 fej fokhagyma egészben

2 nagyobb, puha, lédús paradicsom

fél kiló marhalábszár (csont nélkül)

fél kiló marhalapocka

1 közepes füstölt csülök

1 kg zsenge tarkabab (idényben), vagy 1 éjszakán át áztatott száraz tarkabab

1,5 kg sárgarépa, fehérrépa vegyesen

1 nagy zellergumó

1 kg burgonya

20 dkg házi száraz tarhonya vagy 2 tojásból készült házi csipetke

őrölt feketebors

őrölt köménymag

pirospaprika

1 csomag petrezselyemzöld és zellerzöld

víz

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát kb. fél deci olajon (vagy 2-3 evőkanál olvasztott zsíron) megdinszteljük.

Hozzáadjuk a felkockázott, kicsumázott paradicsomot, a felkockázott húst, csülköt. Kevés vizet öntünk rá, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fűszereket, sózzuk.

Kb. fél óra elteltével felöntjük bőségesen vízzel, beletesszük egészben a zellerzöldet, a fehér cérnával összekötött petrezselyemzöldet és főzzük tovább.

Ha a hús félig megpuhult, beletesszük a babot. Ha a bab kezd megpuhulni, hozzáadjuk a megtisztított, 4-5 centire vágott, hosszában negyedelt sárgarépát és fehérrépát. Főzzük tovább.

A kockára vágott burgonyát a és a házi tarhonyát hagyjuk a legvégére, amikor a bab már megpuhult. Ha friss csipetével készítjük, a főzésidő legvégén adjuk a gulyáshoz – ha megfő, szépen felemelkedik a gulyás felszínére a tészta.

A babgulyás főzési ideje bográcsban 3-4 óra. Időt kell rá szánni, de megéri kivárni. Nagyon finom és laktató egytálétel családi és baráti összejövetelekre. Tejföllel, erőspaprikával, Erős Pistával, friss kenyérrel tálaljuk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 2 =

hirdetés