Édes meglepetések. Ajándékozzunk saját sütésű édességet szeretteinknek!
Saját sütésű édességekkel is meglephetjük szeretteinket. Margó méziket sütött, apró kiszúróval kiemelve a tésztából a szív részt. A szíveket dekorcukorral vonta be.
Hozzávalók
90 dkg liszt
30 dkg cukor
20 dkg vaj
25 dkg méz
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 púpozott evőkanál kakaó (ha barnára szeretnénk színezni)
Elkészítés
A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszert kis lángon összemelegítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha langyos, belekeverjük a három egész tojást.
A kimért liszthez keverjük a szódabikarbónát, a sót, és a citrus héját (a kakaót). A lisztes keverékhez adjuk a mézes egyveleget, és egyneművé gyúrjuk. Ha elkészült, frissentartó fóliába csomagoljuk és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Mielőtt dolgozni szeretnénk a tésztával, legalább egy óráig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, hogy könnyebben tudjunk bánni vele. Két frissentartó fólia között szoktam a tésztát nyújtani, így nem ragad, és elkerülhetjük a lisztezést, ami nem tesz jót a tészta állagának. A nyújtásnál vegyük figyelembe, hogy sütés közben a szódabikarbónától emelkedni fog a tészta, kekszekhez 3 milliméter az ideális vastagság.
Sütőpapíros lapra helyezzük a kiszaggatott formákat, és előmelegített sütőben készre sütjük 190 Celsius-fokon. Figyelni kell rá, mert gyorsan, 6-7 perc alatt megsülnek. A nagyobb mézi figurákat a vastagságuk miatt két-három perccel tovább süthetjük.
Sütőlapon hagyjuk kihűlni; melegen sérülékenyek, könnyen deformálódnak, s akkor oda minden igyekezetünk!
Ha kihűlt, kezdődhet az igazi móka: cukormázzal, különféle szórócukrokkal díszíthetjük a figuráinkat.
Így készül az „ablakos” szívecske
Minden kiszaggatott szívecske közepébe egy fél szem piros töltetlen kemény cukorkát teszünk, a sütési idő alatt szépen el fog olvadni, de figyelni kell rá, mert nagyon könnyen megég, és elveszíti a színét! Ha kihűlt, a cukor megkeményedik és gond nélkül leválasztható a sütőpapírról. (A tárolásra ügyeljünk, mert a hátsó része ragacsos.)
Fotók, recept: Tuska Margó, by Margó >>
Pilótakeksz házilag
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.