Édes meglepetések. Ajándékozzunk saját sütésű édességet szeretteinknek!

Saját sütésű édességekkel is meglephetjük szeretteinket. Margó méziket sütött, apró kiszúróval kiemelve a tésztából a szív részt. A szíveket dekorcukorral vonta be.

Hozzávalók

90 dkg liszt

30 dkg cukor

20 dkg vaj

25 dkg méz

3 tojás

1 citrom reszelt héja

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

2 kávéskanál szódabikarbóna

1 csipet só

2 púpozott evőkanál kakaó (ha barnára szeretnénk színezni)

Elkészítés

A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszert kis lángon összemelegítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha langyos, belekeverjük a három egész tojást.

A kimért liszthez keverjük a szódabikarbónát, a sót, és a citrus héját (a kakaót). A lisztes keverékhez adjuk a mézes egyveleget, és egyneművé gyúrjuk. Ha elkészült, frissentartó fóliába csomagoljuk és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Mielőtt dolgozni szeretnénk a tésztával, legalább egy óráig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, hogy könnyebben tudjunk bánni vele. Két frissentartó fólia között szoktam a tésztát nyújtani, így nem ragad, és elkerülhetjük a lisztezést, ami nem tesz jót a tészta állagának. A nyújtásnál vegyük figyelembe, hogy sütés közben a szódabikarbónától emelkedni fog a tészta, kekszekhez 3 milliméter az ideális vastagság.

Sütőpapíros lapra helyezzük a kiszaggatott formákat, és előmelegített sütőben készre sütjük 190 Celsius-fokon. Figyelni kell rá, mert gyorsan, 6-7 perc alatt megsülnek. A nagyobb mézi figurákat a vastagságuk miatt két-három perccel tovább süthetjük.

Sütőlapon hagyjuk kihűlni; melegen sérülékenyek, könnyen deformálódnak, s akkor oda minden igyekezetünk!

Ha kihűlt, kezdődhet az igazi móka: cukormázzal, különféle szórócukrokkal díszíthetjük a figuráinkat.

Így készül az „ablakos” szívecske


Minden kiszaggatott szívecske közepébe egy fél szem piros töltetlen kemény cukorkát teszünk, a sütési idő alatt szépen el fog olvadni, de figyelni kell rá, mert nagyon könnyen megég, és elveszíti a színét! Ha kihűlt, a cukor megkeményedik és gond nélkül leválasztható a sütőpapírról. (A tárolásra ügyeljünk, mert a hátsó része ragacsos.)

Fotók, recept: Tuska Margó, by Margó >>

 

 

Pilótakeksz házilag

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × három =

hirdetés