Halhatatlan múzsa, örök inspiráció: Frida. Kiadványajánló és változatos Kahlo ihlette kiegészítők

Frida Kahlo (1907-1954) kultusza az egész világot meghódította. Kahlo a feminista mozgalom egyik ikonjává vált, számos film készült róla, az egyik legismertebb a Salma Hayek főszereplésével forgatott Frida. A festő képeit Magyarországon először 2018-ban a Nemzeti Galériában állították ki. 2022. februárjában magyarul is megjelent élete utolsó tíz évében vezetett kéziratos naplója, Szabó T. Anna fordításában, a POKET zsebkönyvek kiadásában.

A napló egy különlegesen személyes dokumentum és egyben művészi alkotás. Szabó T. Anna előszavában így érzékelteti a napló jelentőségét: „A naplót végignézve-olvasva, Frida rémséges testi fájdalmakkal és lelki gyötrődésekkel átszőtt, mégis ámulattal és gyönyörűséggel, fel-fellobbanó büszkeséggel és odaadó szakmai-szerelmi alázattal teli napjait követve, és a Diego iránti feltétlen szeretetét rajta keresztül átélve egyre inkább felmerül a kérdés, hogy vajon elválasztható-e a megélt élet személyessége az életműtől, hogy a testiségről és a kapcsolatokról való beszéd elvonja-e a figyelmet a politikai és művészi elkötelezettségéről? A választ maga a napló adja meg: határozottan nem, hiszen Kahlo maga kínál kulcsot a művészetéhez, amikor magán- és családtörténeti emlékei és lételméleti eszmefuttatásai mellett politikai érdeklődésével is folyamatosan szembesít.”

A napló több tucatnyi vízfestményt és rajzot, különböző színekkel írt bejegyzéseket tartalmaz; versek, álmok, gyermekkori emlékek is helyet kaptak benne. Az ezer példányban nyomtatott kötet a a POKET könyvautomatákban és a poketonline.hu-n kapható. 

Frida Kahlo ihlette kiegészítőket válogattunk az Etsy-ről 

 

Fotó: FunSucculents, Etsy

Fotó: GeraldineSmithStudio, Etsy

Fotó: SeeleneLaMoon, Etsy

Fotó: ellymellybaby, Etsy

Fotó: LaviniasTeaParty, Etsy

Fotó: BoxzyCoUk, Etsy

Fotó: shoplupa, Etsy

Fotó: LilianaGifts, Etsy

Fotó: NinisAndFamily, Etsy

Fotó: AllDayUSLLC, Etsy

Fotó: Maraviglie, Etsy

Fotó: FraeuleinOtten, Etsy

 

Nyitókép: , Etsy

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 14 =

hirdetés