Hamis mézes puszedli
A színe, az állaga, az illata megszólalásig hasonlít a hagyományos mézes puszedlihez, s legalább annyira finom is, pedig ez a változat méz nélkül készül.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz
50 dkg finomliszt
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 tk szódabikarbóna (csapott)
1 ek vaj
2 db tojás (szétválasztva)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor (opcionális)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A cukor felét egy edényben karamellizáljuk. Ha már szép barna, óvatosan felöntjük a vízzel, majd a cukor másik felét is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg feloldódik a karamell, azután hűlni hagyjuk.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a fahéjat, belemorzsoljuk a vajat. A tojásokat szétválasztjuk, sárgáikat a már kihűlt karamellhez adjuk, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Közepesen lágy, kissé ragacsos tésztát kapunk.
Apró, diónyi golyókat formázunk belőle, és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket.
Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon kb. 11-12 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor jó, ha az aljuk barnás színű, még kissé puha az állaguk és a tetejük kissé repedezett (nem szabad túlsütni).
A megsült puszedliket félretesszük hűlni.
A tojások fehérjét vízgőz felett kissé felverjük, apránként hozzáadjuk a kimért porcukrot, és a vaníliás cukrot. Fényes, sűrű cukormázat kapunk.
Fogunk egy nagy edényt, a puszedlik felét beletesszük, rákanalazzuk a cukormáz felét, majd jöhet a maradék puszedlit, és a maradék cukormáz.
Összerázogatjuk, hogy szép márványos, maszatos mázat kapjanak.
Ha már mázasak, tálcán hagyjuk száradni a bevonatot, majd légmentesen lezárva tároljuk. Hetekig eláll.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.