Folyton ugyanazokat a köröket futod és nem haladsz? Lehet, hogy a góc a családi lélekben található. A Hellinger családállítás mint alternatív terápia

Sokaknak lehet ismerős az érzés: látszólag minden rendben van, valahogy mégsem találjuk a helyünket, nyugtalanságunkra ugyanakkor nem találunk racionális magyarázatot. Mintha olyan terhet cipelnénk, amit mások tettek a vállunkra, és nem tudjuk letenni. Vagy: mintha ismétlődnének bizonyos események az életünkben. Van egy érdekes terápiás módszer, a családfelállítás – családállításként vonult be a köztudatba, és sokan azok közül, akik kipróbálták, esküsznek rá.

Milyen élethelyzetekben hívhatjuk segítségül a családállítás módszerét? Többek között erről kérdeztük Szalai Tímea családállító konzultánst.

A családállítást Bert Hellinger német terapeuta dolgozta ki az 1970-es években. A családállítás során a résztvevők előtt feltárulnak családi kapcsolataik rejtett dinamikái, melyek – anélkül, hogy tudnánk róla – erős befolyással bírhatnak az életünket.

Hellinger a családot a társadalom legfontosabb egységének tartja, melyben egyszerre sok öröm és bánat is megtalálható. Hellinger a családi rendszerben uralkodó rendet a szeretet rendjének nevezte el. Ha a szeretet rendje felborul, akkor ez generációkon átívelő problémákat okozhat. A módszer segítségével feloldhatóak a minták és helyreállítható a szeretet is.

Miben segíthet a családállítás?

  • Kapcsolati, párkapcsolati elakadásokban, megoldandó feladatokban
  • Ismétlődő élethelyzetekben
  • Egészségügyi problémák okainak megismerésében
  • Munkahelyi, karrier elakadásokban
  • Nézőpontváltás saját életünkkel kapcsolatban, önismeretben

A családállításnak is több fajtája van, és a mai napig folyamatosan fejlődik és változik.

– Vannak csoportos és egyéni állítások – mondja Tímea. – Én szeretem mindkettőt. Az, hogy kinek melyiket ajánlom, egyénfüggő. Van, aki szereti a csoportos foglalkozásokat, amelyeken többen is részt vesznek, mások viszont nem szeretik a nyilvánosságot, ők inkább az egyéni foglalkozásokat választják. Ha röviden kell megfogalmaznom, azt mondom: a családállítás lehetőség a változásra, változtatásra, segít rávezetni arra, mit tegyünk annak érdekében, hogy azt az életet éljük, amit szeretnénk, amire a szívünk mélyén vágyunk. Az én életem teljesen megváltozott tőle. Számomra a családállítás teret nyitott a végtelen játékra, megváltoztatta a hozzáállásomat, hogy az életemet és főleg magamat ne vegyem annyira komolyan, illetve hogy a fejemben cikázó gondolataimra ne fix ideaként tekintsek, mint egyetlen igazságra. Ha valamire fix nézőpontból nézek, akkor ott csak az az egy nézőpont létezik, amivel kizárok az életemből minden mást, a benne rejlő lehetőségeket is. Korábban ez számomra komoly probléma volt, rugalmatlanná váltam, és voltak olyan élethelyzeteim, melyekben szó szerint megtörtem, alig tudtam felállni. Aztán elkezdtem ezeket a fix nézőpontokat átformálni a családállítások segítségével. Rengeteg csoportos és egyéni állításon vettem részt.

Amint másképp álltam az életemhez, a velem történt eseményekhez, hirtelen megváltozott minden. A kapcsolataim letisztultak, a szüleimmel való kapcsolatom javult, új barátaim lettek, a munkámban új lendületet kaptam, sokkal vidámabbá, élettel telivé váltam.

Azelőtt problémáim voltak a főnökömmel, a szüleimmel, a párkapcsolataimmal, a munkámmal, az egész életemmel. Ma már látom az utamat. Néha még „elesek”, de már sokkal gyorsabban állok fel, mint régebben, és attól, hogy épp a földön vagyok, a céljaim még megvannak. Újra látom a céljaimat, a sajátjaimat, nem másokét!

A vendégeim sokféle problémával fordulnak hozzám; párkapcsolattal, munkával, célokkal, jövővel kapcsolatos megoldatlanságokkal, gyakori az is, hogy a szülőkkel vagy a gyermekükkel szeretnék javítani a kapcsolatukat. Van, hogy megrekednek, nem tudják, hogy merre menjenek tovább, lépni akarnak, de valami miatt nem megy… A családállítás sokszor akkor is segít, ha az illető nem tudja megfogalmazni, mi a baja, csak érzi, hogy valami nincs rendben. A családállítás mindenkinek hozzá tud adni valami fontosat az életéhez.

Szerző: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =

hirdetés