Karamellszirupos fordított körtetorta
Gyorsan összeállítható finomság.
Hozzávalók 24 centis tortaformához
A tésztához
20 dkg liszt
2 egész tojás
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg olvasztott (nem forró) vaj
1 dl tej
csipetnyi só
1/2 csomag sütőpor
4 érett körte
1 ek őrölt fahéj + 2 ek (barna)cukor
Karamellsziruphoz
15 dkg cukor
5 dkg vaj
Elkészítés
A körtéket hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat, vágjuk nyolc cikkelyre.
Egy lábasban olvasszuk fel a cukrot, karamellizáljuk, s ha már szép aranybarna, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a vajat, keverjük össze, majd öntsük a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába. (Ha csatos tortaformában sütjük, sütőpapírt használjunk, különben kifolyik a szirup.)
A körtéket körkörösen osszuk el a karamellszirupon. A körtéket szórjuk meg (barna)cukorral kevert őrölt fahéjjal.
Keverjük ki a tésztát: a tojásokhoz adjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a tejet, a sót. Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk hozzá a sütőporral kevert lisztet.
A masszát öntsük a körtére és simítsuk el.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 35 percig.
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd borítsuk ki egy tálra.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.