Lent. A kiszolgáltatottság beletörődő élvezete

Megyünk lefelé a mélybe. Állunk a lépcsőn, és minden erőfeszítés nélkül süllyedünk a tátott szájú gödör felé. Szemben velünk arcok, éppen az ellenkező irányba haladók. Kifordított kesztyű-arcok, összegyűrt papír zsebkendő-arcok, magukat sirató-arcok, némák, erőtlenek, szürkén szomorúak, békétlenek, borotválatlanok.

Aztán záródnak az ajtók, beránt minket a sötét, föld alá, folyó alá, alávalókká durvulva idegesen várjuk, hogy bekövetkezik ismét a nincs pardon. Manapság ott lent a mélyben olyan mértékű lett a kiszolgáltatottság, szinte, mint odafent. Csak a 3-as metrón naponta félmillióan, várjuk, hogy mi lesz? Az alagútban elsüllyedés, a megállás riadt csendje már föl sem tűnik. A csattogó zajok fölött és alatt okos telefonok gombjaiba kapaszkodnak az egymástól elfordulók.

Ez a félhomályos, kiszámíthatatlan, örökké kattogó csend, a beletörődés csendje. A depresszió csendje. Amikor az erőtlen suhanásban már nincs erőnk és kedvünk semmihez. Amikor volt egy határozott célunk, volt állomásunk, de most akár már túl is szaladhatunk. Vagy el sem jutunk odáig. Ez a járat tele van bizonytalansággal, ami nemsokára szinte megnyugtató lesz. Élvezhető. A kiszolgáltatottság beletörődő élvezete.

És akkor először az lesz, hogy túlmegyünk az állomásunkon. Egyszerűen csak elgondolkodunk, rajta feledkezünk egy lány húsos ajkán, a megszokottnál tovább olvasunk egy belső utasítást. A jegy, a bérlet, amivel alászálltunk még érvényes. Föl sem kell mennünk és akkor pláne.

Aztán azon kapjuk magunkat, hogy nincs is kedvünk fölmenni. A peronon rángatja a lelkünket a huzat, de olyan, mintha csiklandozna. És tudjuk mi várna ránk odafönt. Ezért aztán maradunk a fekete huzatban, maradunk a depressziónkban, maradunk kifordított kesztyű-arccal, összegyűrt papír zsebkendő-arccal, magunkat sirató-arccal, némán, erőtlenül, szürkén, szomorúan, békétlenül, borotválatlanul.

A szerelvények, a kiszolgáltatottság már nem érdekel senkit, csak azért imádkozunk, hogy ne kelljen fölmenni többé.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + tizenegy =

hirdetés