Marcipános-nugátkrémes tallérok
Mutatós és ízletes édesség, gasztroajándéknak is kitűnő.
Hozzávalók kb. 55 darabhoz
Tésztához
25 dkg finomliszt
20 dkg marcipánmassza
12,5 dkg cukor
csipet só
12,5 dkg vaj
1 tojás
Tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 púpozott ek mogyorókrém
hámozott, aprított, natúr pisztácia vagy mogyoró
Elkészítés
1. A lisztet tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt, hozzáadjuk a cukrot és a sót, és elmorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajjal.
2. A tojással együtt sima tésztává gyúrjuk, téglalappá formázzuk és háztartási fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (Én véletlenül vékonyabbra nyújtottam, ezért több lett, mint amire számítottam.)
4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
5. A csokit felaprítjuk, a mogyorókrémmel együtt gőz fölött vagy vízfürdőben megolvasztjuk, a tallérokat megmártjuk benne, vagy teáskanál hátával egyenletesen elkenjük rajtuk a mázat, és csokis felükkel felfelé sütőpapírra tesszük.
6. 5 perc elteltével villával mintát nyomunk a tallérokon lévő nugátos csokikrém közepébe, megszórjuk aprított pisztáciával, hagyjuk, hogy a krém teljesen megszáradjon, majd fogyasztásig hűvös helyre tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 10 perc
Tipp:
Pisztácia híján zöld ételfestékkel is színezhetjük a mogyorót, és száradás után megszórjuk vele a még lágy krémet.
Jó étvágyat!
Webajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.