Mindenre képes szótár. Világra szóló böngésző. Zseniális könyv, ami szórakoztatva tanít, és nem csak a gyerekeket hozza lázba

A felfedező kedvű, de olvasni még nem tudó legkisebbek örömmel lapozgatják a böngészőket. Ez a kevés szöveget, de rengeteg részletgazdag képet tartalmazó gyerekkönyv-típus leköti a kisebbek figyelmét, segít a nagyobbak szókincsének fejlesztésében és szórakoztató elfoglaltságot kínál az egész családnak.

A Kolibri Kiadó újabb remek képes albumot* dobott a könyvpiacra, címe: Mindenre képes szótár – világra szóló böngésző. Egyszerűen imádnivaló! Nagy könyv szó szerint is, a mérete 34×28 centi. Minden egyes oldala kreatívabbnál kreatívabb rajzokkal van megtöltve. Lányokat, fiúkat, nőket, férfiakat egyaránt megszólít – valóságos jutalom az érzékeknek. Tom Schamp színes, nagyon szerethető illusztrációi megfogják és rabul ejtik a tekintetet, a kevés egybefüggő szöveg ugyanakkor nem nélkülözi a humort. Pár idézet: Anyu, az aranyhalak aranyat érnek? (…) A vakondtúrás a mélyépítészet magasiskolája! (…)

A világ kicsi.

A világ nagy.

A mindenség még nagyobb.

Ha ez a könyv a családba kerül, szinte borítékolható, hogy anya, apa és nagyobb testvér sem ereszti el könnyen a kezéből, pedig eredendően a kicsiknek szól, az óvodáskorú, kisiskolás gyerekek vizuális érzékét, beszédkészségét és szókincsfejlesztését szolgálja elsősorban. 

Aki ebben az albumban egy mondatnál hosszabb szöveget keres, az csalódni fog – ellenben talál benne több száz kifejezést és fogalmat; helyek, tárgyak, növények, állatok stb. nevét, jelzők sokaságát. Minden egyes nyúlfarknyi szöveghez hangsúlyos illusztráció tartozik, megannyi vicces, cuki jelenettel. A szótár lapjain tematikus csoportokban jelennek meg az otthoni és kerti kellékek, a szárazföldi és vízi állatok, az egzotikus növények, ételek és italok, öltözékek, évszakok, sportok és művészetek.

Tom Schamp flamand illusztrátor a Mindenre képes szótárba mindent belerajzolt, így az a tevékenység, természeti jelenség, tárgy vagy élőlény, amelyet nem találunk meg benne, valószínűleg nem is létezik – olvasható a könyv hátsó borítóján.

A következő képen a tartalomjegyzék látható – már ez sem szokványos.

A kötet első oldalán a szereplőket is megismerhetjük név, kellem, küllem szerint – óriási fazonok! Rádai Andrea, aki a szótárt magyarra fordította, igyekezett a karaktereknek megfelelő nevet adni. Itt van például Ácsi bácsi hobbifestő, Rablófalvy Tacskó vagy Dr. Vakond, aki szeret mélyre ásni. A zsaru kutyák közül a Jó Zsaru, aki simogatható és a Rossz Zsaru, aki ugat, de nem harap. Vagy Sárga Kacsa, aki mindenre elszánt, Edit és Hilda a két flamingó barátnő, akik szeretik költeni a pénzt, de mókás karakterként derít jókedvre a két pingvin, Hó! és Rukk!, a két ivócimbora is sok más szereplő mellett.

Bekukucskálhatunk a szereplők otthonába is.

A kötet olyan részletgazdag és annyira változatos, hogy egy ültő helyben órákig tartana a végére jutni. Nem is ez a cél – alkalmanként elég egy-két oldalt tüzetesen végignézni, telítődünk az élménnyel.

A Mindenre képes szótár garantáltan bekerül a megunhatatlan könyvek közé. Legalább annyira jó, mint a Tesz-Vesz város sorozat. Megkockáztatom: talán még annál is jobb…

Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64 oldal
Megjelenés: 2017. április 22.
Kötés: kartonált
ISBN: 9789634370352

*A Kolibri Kiadó gondozásában eddig megjelent böngészők:

Daniel Müller: Nagy fociböngésző

Pikler Éva: Balatoni böngészők

Schmal Róza: Budapesti böngészők

Antonie Schneider-Melania Brockamp: Bibliaböngésző

Anne-Sophie Baumann-Didier Balicevic: Forgó-mozgó járműveim és további csodás gépek

Anne-Sophie Baumann-Didier Balicevic: Sürgés-forgás az építkezésen

Anne-Sophie Baumann-Didier Balicevic: Izgő-mozgó nagyváros

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =

hirdetés