Stresszoldás sporttal. A mozgásba fektetett energia mindig megtérül

A mozgással szemben hajlamosak vagyunk védekező mechanizmusokat felépíteni. Például amikor egy fárasztó nap után azt gondoljuk, hogy egy kis testedzéstől még fáradtabbak lennénk, s ezért inkább bele sem kezdünk. Inkább kényelmesen ledőlünk a tévé elé, vagy internetezünk, és tovább bombázzuk az elménket mindenféle információval.

Pedig a mozgás kiváló stresszoldó, kitisztítja fejünket, és csodákat tesz testünkkel is. Könnyedebbek és meglepő módon energikusabbak leszünk egy kiadós torna után, ráadásul rengeteg boldogsághormon is felszabadul.

Energiarendszerünk úgy működik, mint egy dinamó. Ha használjuk a testünket, az izmainkat, energiát termelünk, viszont ha nem, akkor lomhaságra ítéljük magunkat.

Gondoljunk csak arra, amikor pár napra lebetegszünk, ágynak esünk. Mi történik a testünkkel? Legyengülünk, egyre kevesebb energiánk lesz, még az egyszerű mozdulatok is nehézkessé válnak. (Persze ilyenkor a vírusok is legyengítenek minket, ha meggyógyultunk, idő kell, hogy energiaszintünk visszaálljon.) Az első pár napban komoly erőfeszítésbe kerül a napi feladatok ellátása, ám egy idő után ismét könnyedén végezzük a teendőinket. Mert hozzászokunk a „terheléshez”.

Így van ez a sporttal is. Az energia energiát termel. Egy szellemileg megterhelő nap után valósággal megújulunk, kicserélődünk, ha beiktatunk egy kis testmozgást. Kocogás a szabadban, kellemes zenére aerobik (izgalmasabbnál izgalmasabb órák közül válogathatsz), esetleg konditermi edzés – mind-mind szóba jöhet. (Az interneten is rengeteg letölthető videóanyag található, érdemes mazsolázni!)

Pattanj fel a fotelből, vegyél el kényelmes ruhát, sportcipőt, és hajrá! Hidd el, a befektetett energia mindig megtérül!

Írta: Kertész Mónika fitness edző | Nyitókép: Mészáros Balázs

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenegy =

hirdetés