Nelli és Levi házat épít (10.) Az elektromos tervezés szépségei

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 9 összeállítás itt olvasható. Nelli ezúttal az elektromos tervezéssel kapcsolatos kihívásokról ír.

Komolyan nem gondoltam, hogy ez a fázis ennyire sok energiát, előregondolkodást igényel. Ismerősök, akik nemrég építkeztek, mind arra hívták fel a figyelmünket, alaposan gondoljuk végig az elektromos tervet, különben úgy járhatunk, hogy mindenhol elosztókat, falon kívül futó vezetékeket kell elviselnünk. Hogy mennyi és milyen lámpa legyen a házban, már most tudni kell, meg kell találni – tervszerűen – a kiállások, kapcsolók helyét. Ha nem fali esetleg mennyezeti lámpáról van szó, hanem álló vagy olvasó lámpáról, akkor ezekhez a dugaljat kell hozzárendelni. Vagyis nemcsak a helyiségek kialakítását és a berendezést, hanem minden funkciót szem előtt kell tartani ahhoz, hogy jó elektromos terv szülessen.

A tervet természetesen szakember készíti, de azt csak mi tudjuk, hogy hol, mire lesz szükségünk, s ő ezt veszi alapul. Legegyszerűbb a mennyezeti lámpák száma volt, hiszen minden helyiségbe kell, az amerikai konyhás nappaliba több is. Abban már az elején egyetértettünk, hogy spotlámpák nem lesznek, mert fölöslegesen pörgetik a villanyórát. A mennyezet sík lesz, nem lesznek rajta ki-beugró belsőépítészeti flikk-flakkok.

Nehezebb kérdés volt a fali lámpák számának, helyének átgondolása, de végül ezt a kérdést is leegyszerűsítettük: a folyosóra és a fürdőszobához számolunk velük. A konyha világításán most még nem dolgozunk részleteiben, rábízzuk a szakemberre. Nekem annyi a fontos, hogy legyen pultvilágítás, és viszonylag erős fény legyen a konyhában.

Azt is át kell gondolni, hogy hogyan, hol a legkényelmesebb használni a kapcsolókat. A hálószobában egyértelműen az ajtó mellett van jó helyük, de mi van azon helyiségekkel, ahol csak áthaladunk? Valószínűleg ezek mindkét végén lesz majd kapcsoló.

Ha hiszitek, ha nem, a dugaljkérdés a legbonyolultabb! Próbáltunk nagyvonalúan számolni, mert valóban nem szeretnénk elosztók, és hosszabbítók keltette káoszban élni. Végighaladtunk minden helyiségen, és összeszámoltuk: nagyjából ötven dugalj kell. Építkezésben tapasztalt ismerőseink keveselték az ötvenet, szerintük minimum a duplájára lesz szükség. Hiszek nekik. Elég lenéznem az íróasztalom alá – kapásból tíz dugalj van használatban. Nem is értem már, hogy számolhattunk ötvennel…

Már említettem, hogy a kertet igencsak ki fogjuk használni – mintakertet szeretnék létrehozni! Ehhez pedig elengedhetetlen a kültéri világítás, így az elektromos tervezés nem ér véget a falakon belül. Kintre ugyanúgy kellenek a konnektorok és lámpakiállások. Mivel alacsony feszültségű kerti világításban gondolkodunk, a lámpák pontos helyét még ráérek kitalálni. Ha a kocsibeállót később automata kapuval szeretnénk felszerelni, már most gondoskodni kell a megfelelő elektronikai feltételekre, s akkor még nem említettem a csengőt vagy a kaputelefont…  

Levi kreatív újrahasznos lámpája

Fotók: www.lampsplus.com | Nelli

 

Nelli

 

Ajánló

Lámpák, LED-ek, mécsesek, lampionok | Praktikus és hangulatos kerti fények

Szalaglámpa

Barkácsötlet haladóknak: így készíthetünk óriási szalaglámpát!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =

hirdetés