Nelli és Levi házat épít (7.) A tárolás dilemmái, avagy gazdálkodj okosan!

Nelli és Levi közös életének nagy álma válhat valóra 2014-ben: a fiatal pár Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 6 összeállítás itt olvasható. Nelli ezen a héten arról ír, hogy a tárolás nem is olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnánk, alapos tervezést, okos helykihasználást igényel.

Mivel a múltkor úgy döntöttünk, hogy nem lesz pince, ezért most nagyon komolyan át kell gondolni és meg kell tervezni a tárolóhelyeket. A feladat nehezebb, mint elsőre gondoltam. Nem szeretnék később még ide-oda besuvasztani újabb és újabb kis tárolókat.

Szeretném, ha mindennek meglenne a helye,

ha minden tárolót nem is, szekrényt tudunk már idén vásárolni. Arra is gondolni kell, hogy most még csak ketten vagyunk, plusz a kutya, de a létszám előbb-utóbb növekedni fog.

Először tematizáltam a holmikat és ezzel lényegében a helyiségeket is meghatároztam, ahol el kellene férniük. Csendben megjegyzem, hogy ahogy szerintem sokaknak, úgy nekem is megvan az a tehetségem, hogy mindegy, mennyi tárolóhelyem van, azt képes vagyok rövid idő alatt megtölteni.

A könyvekről külön szólnék, számomra előkelő kategória. Bár sok mindent, így a szakmai anyagokat is digitális formában olvasom, a könyveknek lelkük van, és szeretem, ha bármikor odanyúlhatok értük a polcra. Levinek is rengeteg könyve van, így a nappaliban az egyik fal teljes hosszában polcozott lesz.

Az, hogy a ruhákat és edényeket, étkészletet, poharakat tárolni kell, az nem meglepetés, és a helyük is adott. De például a használaton kívüli ágyneműk, ágyneműhuzatok, törölközők, sporteszközök, karácsonyi díszek, húsvéti dekoráció nincsenek folyton az eszünkben, ezért könnyű megfeledkezni róluk, pedig valahol ezeknek is el kell férniük, lehetőleg láthatatlanul az év nagy részében.

Mostanában esténként skiccelgetek, méricskélek és a neten keresgélek, hogy mégis, hogyan lehet a leghatékonyabban megoldani a tárolást. A nagy számolgatás közben arra is rádöbbentem, hogy lassan el kell kezdenem a pakolást is, mert rengeteg olyan tárgyunk van, amit költözésig valószínű már nem fogunk használni, és érdemes lenne már most bedobozolni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni és mindent egyszerre csinálni. Nagyon büszke vagyok magamra, már négy ilyen dobozt össze is készítettem…

Sok újrahasznosítást tervezek a ház berendezéséhez, és az első ilyen a kanapé felfrissítése lesz. Van egy sötétkék kihúzható kanapénk, ami még tökéletesen funkcionál, viszont kissé megkopott a huzata. Nem vagyok kárpitos, így az egész kanapét nem tudom újrahúzni, de a párnáit és az ülőfelületet fel tudjuk dobni. Hogy a nem cserélt részekhez illeszkedjen színben, kék- fehér csíkos anyagból fogunk párnahuzatot varrni. Olcsó megoldás, ráadásul tetszik a mediterrán, tengerész stílus; lehet, hogy vasmacskás párnahuzatot is készítek majd.

Tippjeim

Sok lakberendező és kreatív otthonteremtő vallja, hogy nem muszáj mindent kidobni, vannak olyan bútorok, kiegészítők, melyeket újra lehet hasznosítani. Érdemes is ezt megtenni, nemcsak azért, mert költségkímélő, de még jó móka is, és a saját készítésű tárgyakra mindig nagyobb öröm ránézni. Viszont amit egy éve nem használtál, s nem is tudod újrahasznosítani, szelektáld ki! Ajánld fel jótékony célra, vagy add el, ha pedig szemét, akkor a hulladéktárolóban a helye. A tárolókat pedig jól meg kell tervezni, érdemes jó ráhagyással számolni.

Nyitókép: Angelo Tomaiuolo Onda bookshelves | Fotók: society6.com, i heart organizing blog

 

Nelli

 

Ajánló

okostarolas600_400

Sorozatunk az okos tárolásról

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × négy =

hirdetés