„Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre.” Greta vagyok – Egy új zöldnemzedék kiáltványa. Könyvajánló

A 16 éves svéd tinédzser, Greta Thunberg százezrek, milliók példaképe szerte a világon. Környezetvédelmi aktivistaként fiatalok tömegeit képes mozgósítani. Közszereplőként szinte minden lépéséről beszámol a közösségi médiában; bő fél éve indított Facebook oldalát több mint 2,6 millióan követik jelenleg. Nemrég, a környezetvédelem másik híres és népszerű élharcosa, Leonardo Di Caprio osztott meg az Instagram oldalán Gretával közös képeket. A következőket írta a fotók alá: „…Greta Thunberg korunk egyik vezetőjévé vált. (…) Remélem, hogy Greta üzenete mindenütt felhívja a világ vezetőinek a figyelmét arra, hogy lejárt a tétlenség ideje…”

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

There are few times in human history where voices are amplified at such pivotal moments and in such transformational ways – but @GretaThunberg has become a leader of our time. History will judge us for what we do today to help guarantee that future generations can enjoy the same livable planet that we have so clearly taken for granted. I hope that Greta’s message is a wake-up call to world leaders everywhere that the time for inaction is over. It is because of Greta, and young activists everywhere that I am optimistic about what the future holds. It was an honor to spend time with Greta. She and I have made a commitment to support one another, in hopes of securing a brighter future for our planet. #FridaysforFuture #ClimateStrike @fridaysforfuture

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,

Elképesztő „karrier” Grétáé. Döbbenten néztük sokan, amikor a 2019. szeptemberi New York-i klímacsúcson az USA elnöke, Donald Trump egyszerűen átnézett rajta, majd cinikus hangvételű véleményt posztolt róla a Twitterre: „igazán boldog fiatal lánynak tűnik, aki alig várja, hogy eljöjjön a fényes, csodálatos jövő.” Greta a klímacsúcson keserű, szenvedélyes beszédet mondott; a felvétel végigsöpört az interneten, de nemcsak az elismerés hangjai váltak hangosabbá, hanem a róla szóló negatív vélemények is. Nehéz elhelyezni őt, valóban, főleg azoknak, akik nyitottak az összeesküvés elméletekre és/vagy klisékben gondolkodnak. 

Hogyan kezdődött?

Greta és a húga művészcsaládba született. Édesanyjuk operaénekes, édesapjuk színész-producer. A szülőknek hamar szemet szúrt, hogy egyik gyermekük sem átlagos; szellemi képességük meghaladta az átlagot, ám mindkettejüknél magatartászavarok mutatkoztak, Greta nem találta a helyét a gyerekek között, a húgának pedig indulatkezelésben mutatkoztak nehézségei. A család gyakran úton volt az anya munkája miatt. A sajátos nevelési igényű lányok érdekében az apa lemondott a karrierjéről. Greta végül komoly étkezési zavarok miatt került kórházba – nem bírt enni -, s a vizsgálatok során született meg a diagnózis: Asperger-szindróma. Amikor Greta először hallott a klímaváltozásról, a tények sokkolták. Ezerszer feltette a kérdést: „Hogyan tudják az emberek ugyanúgy élni az életüket, mint addig?” „Miért nem veszik komolyan fenyegetettséget a világ vezetői?” Beleásta magát a témába, majd 2018. augusztusában sorsfordító lépésre szánta el magát: kiült a svéd parlament elé, kezében egy táblát szorongatva: „Iskolai sztrájk az éghajlatért.” 20 napig ült az országház előtt, és felfigyeltek rá. Néhány hét leforgása alatt vált híressé, így indult a #SchoolStrikeForClimate mozgalom. 

„Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre.”

„Jelenjetek meg minden péntek reggel a vezetőitek hivatala előtt. Követeljétek, hogy a változás azonnal kezdődjön el!” „Szeretném, ha pánikba esnének! Olyan pánikba, amilyet én mindennap érzek.” – hirdette Greta vehemens erővel.

És elkezdődtek világszerte a #FridaysForFuture megmozdulások; kétszázhetven ország csatlakozott, főként fiatalok. A 2019. március 15-i első világméretű sztrájk során mintegy ezerhétszáz város 1,6 millió diákja vonult az utcára… Valami elkezdődött.

Nem lehet most még látni, hogy Greta sikertörténetet ír-e, de a szerepvállalása, és a hatás, amit kivált, példátlan. Ha a sikert ezzel mérjük, sikertörténet az övé. Miért ne hinnénk, hogy neki nem ez a fontos? 

Tényezővé vált. Az édesanyja által írt memoár nemrég jelent meg a magyar könyvesboltokban, Ég a házunk címmel. A leírtak kétségtelenül árnyalják a Gretáról alkotott képet; érdekes olvasmány. Más kérdés, hogy nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Most pedig a kezemben tartom Valentina Giannella gyerekeknek, fiataloknak írt könyvét, melynek címe: Greta vagyok – Egy új zöldnemzedék kiáltványa. 128 oldalas, Weltler Ildikó fordította, a Móra Kiadó gondozásában jelent meg, Manuela Marazzi illusztrálta.

Következetesebb, mint az életrajzi kötet, nem csapong, jól felépített koncepciót követ. Bár gyerekeknek íródott, a felnőttek számára is hasznos olvasmány. Alapfogalmakat magyaráz el közérthetően. Olvashatunk benne az éghajlatváltozásról, a fenntartható fejlődésről, a fosszilis tüzelőanyagokról, a megújuló energiákról, az ivóvízről, a hulladék-újrahasznosításról, a műanyagról, a biodiverzitásról, környezetbarát étrendről stb. A 18. fejezetben hasznos honlapokat is felsorakoztat a szerző. A könyvben foglaltak tudományos tényeken alapulnak, de nem untatja az olvasót, a tartalom olvasmányos, könnyen befogadható.

Részletek a könyvből

Ha továbbra is ilyen mértékben bocsátunk szén-dioxidot a légkörbe, ahogyan most tesszük, ennek az évszázadnak a végére a Föld legalább 3 Celsius-fokkal melegebb lehet, mint az iparosodás előtt volta. Ekkora léptékű felmelegedés pedig szélsőséges éghajlatváltozást okozhat. Amazónia 5,5 millió négyzetkilométeres területének például mintegy a fele eltűnne. A világ egyes térségeiben sokkal gyakoribb hőséghullámok söpörnének végig, máshol pedig pusztító időjárási jelenségek sújtanák a lakosságot: aszályok, áradások, a tengerek átlagos vízszintjének emelkedése pedig arra kényszerítené a világ partvidékein élő embermilliókat, akár egész nemzeteket, hogy elvándoroljanak. (…)

A párizsi egyezményt, amelyet 2015 decemberében fogadtak el, és amely 2016 végén lépett hatályba, 195 ország írta alá. Az egyezmény előírja, hogy 2020-tól olyan, szén-dioxid-kibocsátást csökkentő intézkedéseket vezessenek be, amelyekkel elérhető, hogy a globális felmelegedés 2100-ig ne lépje túl a 2 Celsius-fokos felső határt az iparosodás előtti időszakhoz képest. Emellett az optimális szintet 1,5 Celsius-fokban határozza meg. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület, az IPCC a vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy 1,5 Celsius-fokos határon belül tartva a globális felmelegedést, csökkenthető az ember és a természet sebezhetősége, vagyis a károk jóval mérsékeltebbek lennének a 2 Celsius-fokos növekedéshez képest.

A tudomány álláspontja szerint teljesen nullára kellene leszorítanunk a szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig. Vagyis most azonnal oly mértékben kellene csökkentenünk a fosszilis tüzelőanyagot felhasználását, hogy 11 év múlva a teljes gázkibocsátás egyenlő legyen a légkör, az erdők és a szén-dioxidot lekötő technológia által elnyelt szén-dioxid mennyiségével.

Korlátozó törvényekre, ezek következetes betartására lenne szükség, melyek büntetik a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Emellett új technológiákat – megújuló energiaforrások használatát – kellene slősegíteni, az embereknek változtatniuk kellene régi szokásaikon, megállítani a túlfogyazstást, takarékoskodni az energiával, tiszteletben tartani az élelmiszerkészletek igazságos elosztását stb.

Az egész bolygó társadalmi és gazdasági jóléte a környezetvédelem alapfeltétele.

„Csakis a demokrácia menthet meg minket, a tudománnyal és a fiatalok közötti együttműködéssel karöltve.”

Mint az a könyv hátlapján olvasható:

A fiataloknak köszönhetően egyedülálló időszakot élhetünk át. A társadalmi felelősségvállalás független színektől és pártoktól, a jövő generációja igazi világpolgárként cselekedhet.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 + 13 =

hirdetés