Sushi házilag. Így készül a hoszo-maki
A japánok már több mint 1000 éve ismerik és kedvelik a sushit. A sushikészítés igazi művészet, vallják. Kevesen mernek vele otthon megpróbálkozni, pedig az alaplépések elsajátítása nem okoz különösebb nehézséget.
Sokféle sushi létezik, a fotókon látható maki sushihoz nori alga lapokra van szükség, melyeket gourmet üzletekben, japán élelmiszereket forgalmazó boltokban beszerezhetünk. Lehetőleg gömbölyű szemű minőségi sushi rizsből készítsük. Töltelékként használhatunk füstölt lazacot, tonhalfilét, avokádót, kaviárt, tojásrántottát, uborkát stb.
A feltekeréshez használhatunk bambusz sushi tekerőt, de enélkül is készíthetünk tökéletes tekercseket.
Fontos, hogy kéznél legyen egy jó éles kés, amivel a kész rizstekercset szépen fel tudjuk szeletelni. A képeken látható kis tekercseket hoszo makinak nevezik. A sushit extraerős wasabi pasztával, gyömbérsalátával, szójaszósszal kínálják.
Sushi rizs készítése
Hozzávalók 40-50 db hoszo makihoz
500 g sushi rizs
5 dl víz
fél csésze rizsecet vagy almaecet (ha nincs, 10%-os étkezési ecet is megfelelő, ebből a fele is elég, vízzel hígítsuk, hogy fél csészényi mennyiséget kapjunk)
2 tk cukor
1 tk só
Elkészítés
Mossuk meg a rizst, és hagyjuk állni negyed óráig.
Keverjünk el fél csésze rizs- vagy almaecetben 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót, forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
Főzzük a rizst azonos mennyiségű vízben negyed óráig, majd hagyjuk állni 15 percig. Keverjük a forró rizshez a cukros-sós ecetet és hagyjuk kihűlni. Időnként keverjük meg.
A rizs akkor jó, ha tapad, de nincs szétfőzve.
A tölteléket (zöldségek, avokádó) csíkozzuk vékony szeletekre.
Töltelék: avokádó, uborkasaláta csíkokra vágva, kaviár, füstölt lazac
Sushi rizs
Sushi nori – algalap
A hoszo maki összeállítása
Az algalapokra kb. egy centis rétegben terítsük ki a rizst és jól nyomkodjuk le. A felső harmadra helyezzük a tölteléket, majd kezdjük feltekerni szorosan. (A bambuszgyékény megkönnyíti a feltekerést, de kis rutinnal enélkül is szépen feltekerhető.)
A tekercset éles késsel óvatos, lassú mozdulatokkal vágjuk kb. egy centis szeletekre. A vékony algalap rögtön megpuhul és a rizshez tapad; ha nem elég éles a kés, nem lehet szépen szeletelni.
Az ízesítéssel (töltelékkel) bátran kísérletezhetünk. A kiterített rizsre vékonyan kenhetünk fekete vagy vörös kaviárt, és erre helyezhetjük a halat vagy a zöldséget. Nagy szemű lazackaviárt is használhatunk töltelékként.
40-50 darab sushi tölteléktől függően 2000-2500 forintból kihozható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.