Süssünk sajtkekszet! Tojásmentes recept
Nagyjából száz darab aprócska sajtkeksz készíthető az alábbi recept alapján. Még nem találkoztam olyan emberrel, aki fanyalgott volna kóstolgatás közben. A gyerekek imádják – könnyen, gyorsan összehozható gyerekzsúrokra -, a férfiak is szeretik, főleg, ha sör- és borkorcsolyaként tálaljuk. Ha nassolni támad kedvünk, inkább házi készítésű – mint bolti – sajtkekszet csipegessünk! Nincs túlsózva, nincs benne ízfokozó, tartósítószer, a legjobb frissen (el)fogyasztani. Tojásmentes recept.
Hozzávalók:
22 dkg fehér Cheddar sajt reszelve (kipróbálható más zsíros sajttal is)
1 bögre finomliszt
4 evőkanál lágy vaj, vagy margarin
1 teáskanál só
3-4 evőkanál hideg víz
Elkészítése:
Keverjük össze a reszelt sajtot fél teáskanálnyi sóval és a vajjal! Adjuk hozzá a lisztet, s addig keverjük, amíg a tészta összeáll (egy darabig ‘kócos’ lesz a tészta sajtreszelék miatt). Gyúrjuk tovább, adjunk hozzá annyi hideg vizet, amíg sima tésztát nem kapunk. Osszuk a tésztát kétfelé, és 1 órára tegyük a hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát, és derelyevágóval apró, 2 centis négyzeteket vágjunk ki belőle. A kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsin is kiszabhatjuk – így meggyorsíthatjuk a munkát. A kekszek közepét szúrjuk ki fogvájóval, és a maradék (fél teáskanálnyi) sóval szórjuk meg a lyukas kekszeket. Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük nagyjából 10 percig, amíg a szélei kicsit megbarnulnak. (Hamar megégnek az apró kekszek – ügyeljünk erre sütés közben.)
A kihűlt – ropogós, ízletes – sajtkeksz légmentesen zárható dobozban vagy tasakban napokig megőrzi a frissességét, de legjobb azonnal fogyasztani.
Recept: BHG | Fotó: ShopGirl, Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.