Szeresd a tested! A súlytöbblet a lelkedet is nyomja. Heti fél kiló lepereg csodaszerek nélkül

Hozd magad bombaformába a strandszezonig! 7 napos diéta: 2 hét alatt 9 kiló fogyás! Zsírégető tea, zsíroldó masszázs, fogyasztó kapszula, fogyi tea… A testükkel – önmagukkal – elégedetlen nőknek kitalált és kínált csodaszerek… A gyors, könnyű fogyást ígérő termékek sok nőt meg is vesznek. Pedig egy fillért sem kellene költeni a fogyásra. Elég elhatározni, szilárd akarattal végigvinni, majd a vágyott súlyt megtartani. Ez a nehezebb út, de az értékesebb is, helyre rázza az önbecsülést. 

Szépség-, divatipar, média által sulykolt ideák kereszttüzében élünk; nem a természetes adottságok elfogadására, hanem azok megerőszakolására ösztönöznek. 

Ne dőlj be a hangzatos reklámszlogeneknek!

Ha nyárig szeretnél bombaformába kerülni, először is nézz szembe a tényekkel. Ha tetszik, ha nem, mérlegre kell állni. Nem elég csak érezned, hogy van rajtad némi felesleg, járj utána, hogy a BMI-indexed milyen tartományban mozog. Az online BMI-kalkulátorokkal 5 másodperc alatt kiszámolhatod, melyik kategóriába tartozol éppen.

Lehetsz sovány, alultáplált – sokaknak a hízás jelent komoly stresszt -, lehetsz normál testsúlyú, túlsúlyos, elhízott és kórosan elhízott. Ezt a besorolást sem kell szentírásnak venni, elég nagy a szórás adott tartományon belül. (Jelenleg normál tartományba esem, de fogynom kellene, minimum három kilót. 40+ évesen megugorhatnám akár a 10 kiló mínuszt is. Ami nálam bevált: amennyire lehet, mellőzöm kell a cukrot, a finomított szénhidrátokat, és mindent, amiben élesztő van. Az első pár naphoz kell erős akarat, de a szervezet hamar átáll – el lehet élni kenyér, pékáru, édesség nélkül. Néha szabad bűnözni.)

Sokan csak az eredményes diéta, életmódváltás után merik kimondani, hogy mennyire jobban érzik magukat testileg, lelkileg a korábbi állapotukhoz képest. Már önmagában ezért az érzésért megéri változtatni – az egészségügyi vonzat legalább ennyire fontos.

Fogyasztó kapszula

Sokat segít, ha nem a táblázatok által javasolt testsúly elérése és meghaladása a cél, hanem a vágyott közérzeté, fizikai állapoté. Lehet, hogy ez összhangban van a táblázatok számaival, lehet, hogy nem. Javasolhatnak tíz kiló fogyást, de ha öt kiló mínusszal érzed magad a legjobb formában, már elérted, amit lehetett.

Miért ajánlott mégis mérlegre állni? Az aktuális testsúlyhoz képest lehet reális – mérhető – célt kitűzni; a változás elindításában segít, ha a tényekkel szembenézel és nem folytatsz struccpolitikát. 

Heti fél kiló mínusszal lehet számolni reálisan. Tíz hét, mire öt kiló lemegy. Intenzív – napi legalább egy órás – mozgással gyorsítható a fogyás, ez esetben 6-8 hétbe telik 5 kiló. A fogyás intenzitása nagyban függ az anyagcserétől, az életkortól, a diétától, a választott mozgásfajtától. A súlytöbbletnek nem feltétlenül túlevés az oka. Aki pl. hormonális probléma miatt hajlamos a súlytöbbletre, megfelelő étrenddel sokat tehet a javulásért, érdemes megfigyelni, hogy az egyes élelmiszerekre hogyan reagál a szervezet.

A fogyás érdekében tett lépéseket nem szabad szenvedésként megélni. Nem kell finomságokat magadtól megtagadnod, legfeljebb mennyiségeket.

Az evés alapvető szükséglet, elemi örömforrás, a kontrollálatlan evés mögött gyakran stressz és szeretethiány lappang…az étkezés az önjutalmazás legegyszerűbb formája. Keress helyette örömet adó elfoglaltságokat.

Ha nagyon éhes vagy, igyál vizet, mindig legyen egy palack ásványvíz a közeledben. A fogyásról ezerféle fórumon ezerfélét olvashatsz, mélyedj el nyugodtan a témában. Olvass fogyitörténeteket, inspirálóak. 

Az Instagramon döbbenetes átalakulásokat láthatunk fotókon. Érdemes megnézni az ilyen volt – ilyen lett képeket. Azt üzenik: nincsenek reménytelen esetek.

A fogyást bemutató képek is segíthetnek átlendülni a holtponton és elindítani a folyamatot. Ha most elkezded, formába hozhatod magad nyárig. A csodaszer te magad vagy, hatóanyaga az önismeret. Sok sikert! 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 + 16 =

hirdetés