„Megtanít kimondani kimondhatatlannak hitt dolgokat.” Lili és a bátorság. Tabudöntögető, felvilágosító mesekönyv a gyermekkori szexuális bántalmazásról

Abúzus. A latin eredetű szó jelentése visszaélés, jogtalanság. Jó ideje gyermekek szexuális bántalmazásának kifejezéseként vonult be a köztudatba, s talán nem túlzás azt állítani, hogy a gyermekekre irányuló visszaélések közül a bántalmazás ezen válfaja igényli a legnagyobb körültekintést, alaposságot a bizonyítási eljárásba bevont szakemberektől és a hivatásos segítőktől.

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a szexuális bántalmazás gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. Köztudottan magas a látencia – szégyen, félelem egyaránt övezi -, sok eset rejtve marad. Bár szokás azzal érvelni, hogy napjainkra a gyermekekre irányuló szexuális visszaélések száma megsokszorozódott; nem állnak rendelkezésre egzakt, összehasonlító adatok ahhoz, hogy ezt magabiztosan kijelenthessük. A jelenség nem újkeletű – alighanem létezik, amióta világ a világ.

Nehéz az abúzus gyakoriságát még csak hozzávetőlegesen is meghatározni, bár rendre találkozhatunk erre irányuló információkkal a médiában. Egy friss Forbes cikk például az alábbi címmel jelent meg: „Tízből legalább egy gyerek abúzus miatt kér tanácsot a Hintalovon Alapítványtól”. Egy korábbi, 2016-os riport szerint pedig: „szexuális abúzus hivatalosan minden tizedik gyermeket érint Magyarországon, míg Európában az átlag szerint akár minden ötödiket.”

***

Nem ritka, hogy az abúzus gyanúját eszközként veti be az egyik szülő válás, gyermekelhelyezés során. Milyen céllal? Leginkább vélhetően érzelmi indíttatásból (ellehetetlenítés, bosszúvágy), azért, hogy időt nyerjen, pszichésen, jogilag egyaránt gyengítse ellenfelét. Ellenfelét: szülőtársát. Ha belegondolunk, a gyermeknek ily módon kell asszisztálnia háborúskodó szülei sötét játszmájához, s valójában ettől a tortúrától kellene őt megvédeni. A sok esetben elhúzódó bizonyítási eljárásnak a gyerek is ki van téve – ha van olyan „szerencsés”, a család titka marad… Nem ez a jellemző.

***

A Büntető Törvénykönyv XIX. fejezetének 196-2017. §-a taglalja a „nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket”.

A szexualitás sok családban tabu. Szülő-gyermek kapcsolatban pedig kerülendő téma. Nem kellene így lennie.

Mit tehetünk szülőként, ha szeretnénk gyermekünk figyelmét felhívni a szexuális abúzusra, mint potenciális veszélyre? Egyáltalán mikor kezdjük felvilágosítani? Kell-e neki beszélnünk erről a jelenségről úgy, hogy még nincsenek fogalmai a szexualitásról?

Remek hír, hogy ezekre a kérdésekre kézzel fogható választ kapunk, mégpedig Paulik Móni – Vincze Zsuzsi szerzőpáros Merítés-díjas segítő mesekönyve által, amely történetében ugyan megidézi a mesék varázslatos világát, ám túlmutat a gyermekirodalmi művek jellegzetességein. Hiánypótló alkotás. Felvilágosító, edukációs segédanyagként is aposztrofálható – szexuális abúzussal kapcsolatos tényekkel, tévhitekkel, segítő szervezetek, hasznos oldalak elérhetőségeivel -, s felnőtteknek legalább annyira szól, mint hat éven felüli gyerekeknek. Olyan olvasmány, amit együtt kell „kibontani” a gyerekekkel, velük együtt kell végighaladni a történet fejezetein.

Lili és a bátorság – a történet

Lili egy átlagos kislány, aki egy nem mindennapi helyen él: a cirkuszban. Sok barátja van a bohóctól az állatidomárig, de legjobban a Bűvészt szereti a társulatból. Lili arról álmodozik, hogy majd egyszer, csakúgy mint az anyukája, ő is a Cirkusz Királynője lesz. Ehhez viszont nem elég a sok gyakorlás, bátorságra is szüksége lenne, amit a Bűvésztől remél megkapni. De csodatevő varázsige helyett egy olyan fájó titkot kap, ami miatt legszívesebben már a cirkuszból is menekülne. Vajon sikerül-e Lilinek megtalálnia a nyomasztó titok elleni varázslatot? Egyedül harcol, vagy lesz bátorsága segítséget kérni?

Ez a könyv azért született, hogy felnőttek és gyerekek egy szerethető, átélhető mese kapcsán beszélgessenek olyan érzékeny és fontos, de többnyire elhallgatott témáról, mint az intim testrészekre vonatkozó szabályok, hogy egy felnőttnek is lehet nemet mondani, és hogy mi a különbség a rossz titkok és a jó titkok között.

A Lili és a bátorság célja a szexuális bántalmazás megelőzése. A mese szerepe, hogy viselkedési mintát nyújtson kritikus helyzetben, illetve megerősítse a gyermeket abban, hogy baj esetén mindig legyen bátorsága segítséget kérni egy olyan felnőttől, akiben megbízik.

Dr. Kádár Annamária mesepszichológus ajánlója a kötethez:

– Mindenkinek vannak titkai. Olyanok, amelyekre bizsergetően jó gondolni, amelyek melengetik a szívünket, amelyeket jó magunkban dédelgetni. Van, akinek olyan titka is van, ami kapargatja a torkát, rossz álmokat és szomorúságot okoz. A könyv segít gyermekünknek megfogalmazni a negatív érzéseket, kimondani a rossz titkokat. Segít nekünk, szülőknek is megérteni, hogy miért nehéz gyermekként ezekről beszélni. Megtanít kimondani a kimondhatatlannak hitt dolgokat.

A kötet elején és végén egyaránt találhatók (szó szerint) kivágható részek, melyeket kisebb gyerekek nem célszerű elolvasniuk. Néhány részlet ezekből: „A Lili és a bátorság a szexuális abúzust, egy érzékeny, sok felnőtt számára idegen vagy akár ijesztő témát dolgoz fel. Ezzel kapcsolatos idegenkedésünket, félelmeinket (ha vannak) ne adjuk át a gyerekeknek!

(…) ezt a mesét is érdemes olyan természetességgel kezelni, mint bármilyen más mesét.

(…) először a szülő olvassa el egyedül a könyvet!

(…) ajánlott egyhuzamban felolvasni.

(…) olyankor érdemes belekezdeni, amikor van idő a beszélgetésre is.”

(A könyv olvasása kb. 20-25 percet vesz igénybe, a szerk.)

Segítő szervezetek, hasznos oldalak a kiadó ajánlásával

MUSZÁJ Munkacsoport

Fehér Liliom Egyesület

Beszélj róla! projekt

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE)

A NANE Egyesület Segélyvonala bántalmazott nők és gyerekek részére: 06-80-505-101 (hívható hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18-22 óra között)

Yelon – a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

UNICEF HelpAPP (ez a mobilalkalmazás átmenetileg nem érhető el, újraindulása 2019. első negyedévében várható, érdemes a letöltéssel újra és újra megpróbálkozni)

A Lili és a bátorság a LAKMUSZ Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben Varsányi Pál grafikáival, létrejöttét közönségi finanszírozás útján lelkes adományozók tették lehetővé. A Kiadó Facebook oldala >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizenhárom =

hirdetés