Túrógombóc édes, narancsos tejfölöntettel
Mindenki ismeri a túrógombócot, és biztosan sokan szeretik édes tejföllel is. Ha azonban a tejfölös öntetet megbolondítjuk egy kis naranccsal, akkor egy kicsit más ízhatást érhetünk el vele, és így nagyon kellemes desszert kerekedik ki belőle. A gombóc frissen, melegen a legfinomabb, de talán nem is marad ideje kihűlni, mert olyan hamar elkapkodja majd a család apraja-nagyja.
Hozzávalók 15 gombóchoz
Gombóchoz
50 dkg túró
3 tojás
csipet só
4 ek búzadara
3 ek zsemlemorzsa
Hempergetéshez:
4 ek zsemlemorzsa
2 ek nyírfacukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tk olívaolaj
Öntethez
6 ek alacsony zsírtartalmú tejföl
2 ek porcukor nyírfacukorból
1⁄2 narancs héja és leve
Elkészítés
1. A hempergetésre szánt morzsához egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a kétféle cukorral.
2. Az öntethez összekeverjük a tejfölt a porcukorral, a reszelt narancshéjjal és -lével.
3. A gombóchoz a tojásokat villával felverjük, megsózzuk, simára keverjük a többi hozzávalóval, és állni hagyjuk, amíg a búzadara megpuhul benne.
4. Vizes kézzel golyókká formázzuk, majd forrásban lévő vízben megfőzzük. Miután feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percet főzzük.
5. Leszűrjük, lecsepegtetjük, megforgatjuk a cukros morzsában és még melegen tálaljuk az öntettel együtt.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.