Hogyan tisztítsuk a vasalótalpat? Tippek vasaláshoz, készülékválasztáshoz

A vasalótalpon akkor is megjelenhetnek kisebb-nagyobb foltok, ha az adott textília/ruha tulajdonságait szem előtt tartva használjuk a készüléket. A legtöbbször az emblémázott – nem vasalható – és a műszálas ruhák hagynak nyomot rajta. Pechünkre a ruhát is tönkreteheti a vasaló, ha nem vagyunk elég éberek. Amint megjelennek a vasalótalpon kisebb foltok, kihűlt állapotban érdemes rögtön tisztítani, mert a többszöri használattal egyre makacsabb foltok éghetnek rá. Környezetbarát és pénztárcakímélő megoldásokat ismertetünk.

Alapszabály a vasalótalp tisztításánál, hogy karcmentes törlővel dolgozzunk, a dörzsszivacsot vagy az erős szálú kefét jobb, ha elfelejtjük, csúnyán megsérthetik a nemesacél, alumínium vagy teflon bevonatot. Természetesen csak konnektorból kihúzott vasalót szabad tisztítani. Tisztítás után végezzünk próbavasalást olyan ruhán, amit nem sajnálunk, a gőzölős vasaló foltot hagyhat rajta.

Szolidabb foltok eltávolításához kipróbálhatjuk az ecetsavat. Puha törlőt áztassunk ecetsavba, törölgessük át vele alaposan a vasalótalpat, hagyjuk hatni pár percig, majd tisztítsuk a talpat vizes ruhával. A kisebb foltokat hamar eltünteti. Ha a komolyabb foltokat látunk a talpon, a vasalót ecetsavban is pihentethetjük: lapos tálat béleljünk ki pamutkendővel (pelenka is jó), erre öntsük a tömény ecetet, majd a vasalót tegyük rá. Egész nap vagy éjszaka is pihenhet a készülék az ecetes anyagon. Áztatás után törölgessük át vizes ruhával – ha szerencsénk van a foltok gyorsan eltűnnek a talpról.

hirdetés 

hirdetés 

Régi praktika: a vasaló talpa ismét fényes lesz és könnyen csúszik, ha átdörzsöljük finom szemcséjű sóba mártott vattával. (Teflonbevonatú vasalón ne próbáljuk ki! Acél, alumínium talpú vasalón is óvatosan, mert a só megkarcolhatja a felületet.)

A Háztartási ABC c. könyvből való ez a praktika is: ha műszálas anyagok vasalása közben a talp ragad, kikapcsolás után azonnal kenjük be (fehér) gyertyával, és a forró gépet húzzuk végig egy tiszta ruhadarabon.

Ecet és só 1:1 arányú keveréke is kipróbálható. Az oldatba mártsunk puha rongyot, töröljük át vele a vasalótalpat, majd vizes ruhával tisztítsuk a felületet.

Mi még nem próbáltuk ki, de többek szerint a fogkrém is hatékony vasalótisztító szer.

Szódabikarbónával is megpróbálhatjuk eltüntetni a foltokat: vizes ruhával vigyük fel a felületre, és a szennyezett részeket kitartóan dörzsöljük (beletelik pár percbe, míg eltűnnek a foltok).

Fontos! Ha gőzölős vasalókhoz por állagú tisztítószert vetünk be (például szódabikarbónát), a készülék beüzemelése előtt többszöri áttörölgetéssel alaposan tisztítsuk meg vizes ruhával a talpat, mert a por eltömítheti a lyukakat.

Praktikák vasaláshoz

Vasalható anyagok: karton, kékfestő, váson, barhend, flanel, selyem.

Csak gőzölhető anyagok: gyapjúszövet, pamutbársony, kordbársony, düftin.

Nem igényel vasalást, gőzölést: műszál, műszálas pamut, szintetikus szövet, krepp, műszállal kevert fehér anyag (ez ugyanis megsárgulhat a vasaló melegétől).

Habselyem és trikó anyagokat szárazon vasaljunk, hogy ne nyúljanak meg!

Selyem holmit nedvesen kell vasalni, az anyag visszáján.

Desztillált vizet használjunk a vasalóhoz, a csapvíztől hamar vízköves lesz, s jelentősen lerövidül a készülék élettartama. (Gyógyszertárban, benzinkúton, nagyobb bevásárló központokban beszerezhető.)

Ingeket, blúzokat a következő sorrendben vasaljuk

  • válla
  • gallér
  • ujjak
  • gomblyuk- és gomboláspánt
  • jobb eleje
  • háta
  • bal eleje

Biztonság

Ne vasaljunk mezítláb! Ha kövezett, járólapos helyiségben vasalunk, a kőre tegyünk gumi vagy műanyag lapot (lábtörlőt). Gumitalpú cipőben, papucsban vasaljunk.

A vasalással járó balesetek jórészt elkerülhetők; ma már olyan készülékek is kaphatók, melyek villognak, sípolnak, és maguktól kikapcsolnak, ha felborulnak, vagy amikor nem használjuk őket.

Milyen vasalót válasszunk?

A kérdés megérdemel egy önálló cikket, ezért hamarosan ezzel folytatjuk a témát. Elöljáróban annyit: eddig ad hoc jelleggel vásároltunk vasalót, ami annyit jelent, hogy beszaladtunk a legközelebb eső háztartási szaküzletbe és (jellemzően) esztétikum-ár paraméter alapján leemeltünk egy készüléket. Tanultunk a hibánkból. Érdemes tudatosan vásárolni! A férjem a közelmúltban egy hetet szánt arra, hogy összevesse a forgalomban lévő vasalók tulajdonságait. Két év alatt két vasaló ment tönkre nálunk, de úgy tűnik, végre tényleg jó készüléket sikerült választani.

Fotó: Életszépítők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 13 =

hirdetés