Őszre, télre könnyű finomság: friss birsalmakompót

hirdetés

A birsalma talán az egyetlen olyan gyümölcs, amelyet sütve vagy főzve fogyasztunk. Kemény, savanykás, kissé fanyar íze miatt nyersen nem élvezetes, de annál finomabb megfőzve, megsütve. Ráadásul amilyen kemény, olyan gyorsan megpuhul hő hatására.

Régen a birsek a szobában, a szekrények tetején teleltek át, mivel az illatuk nagyon kellemes. Kora ősztől szüretelhető, érhető el a piacokon.

Kompótnak is nagyon finom.

birsalma3

birsalma4

Hozzávalók 4 személyre

4-5 birsalma

víz

1 fahéjrúd

1 tk őrölt fahéj

5-6 egész szegfűszeg (vagy szegfűbors)

1 mk őrölt szegfűszeg

fél citrom leve

fél vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható, de a vanília nagyon jó ízt ad neki)

2-3 ek méz (vagy cukor, édesítőszer, ízlés szerint)

birsalmakompot2

birsalmakompot

Elkészítés

A birsalmákat hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.

Öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes lángon melegítsük meg a vizet, tegyük bele a fűszereket, a mézet (cukrot vagy édesítőszert).

Forrástól számítva főzzük 10-12 percig.

Szűrjük le, majd adagoljuk kis tálkákba. Melegen, hidegen is finom.

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás