Könnyű, laktató finomság: kókusztejes chia puding eperrel
A chia mag az utóbbi években szuperélelmiszerként robbant be a köztudatba; a kilencvenes években kezdték újra termeszteni Dél-Amerikában, azóta meghódította a világot.
Az azték zsályának is nevezett chia magot a dél-amerikai őslakosok többek között lisztként használták, olajat is préseltek belőle, vagy egyszerűen vízzel keverve fogyasztották. Ásványi anyag, omega3 és omega6 zsírsav tartalma kiemelkedő, kiváló antioxidáns, kalóriatartalma ugyanakkor rendkívül alacsony. A chia mag különlegességge, hogy magába szívja a nedvességet, perceken belül zselés állagúvá alakul. Már egészen kevés mennyiség elfogyasztása is a jóllakottság érzetét adja. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Bár a chia mag könnyen felszívódik, napi fogyasztásra 1-2 evőkanál (legfeljebb 15 g) az ajánlott mennyiség. A nap bármely szakában fogyaszthatjuk, reggelire különösen ideális.
Epres chia puding
Hozzávalók
két maréknyi eper negyedelve
3 dl kókusztej
1-2 ek chia mag (napi ajánlott mennyiség legfeljebb 15 g)
méz ízlés szerint (1-1,5 ek)
Elkészítés
A tejben kevert el a mézet, majd add hozzá a chia magot. Keverd össze és hagy állni 1-2 óráig. A chia mag kocsonyás állagú lesz, magába szívja a tejet.
A kész pudingot rétegeld a negyedelt eperrel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.