Erre figyelj, ha emailt írsz! Szülők, pedagógusok figyelmébe: letölthető kisokos kisiskolásoknak

A mai kisiskolások – digitális bennszülöttként – belecseppentek az online kommunikáció világába, a 3-4. osztályosok döntő többségének saját okostelefonja van; chatelnek, kommentelnek, az emailezésbe is hamar belejönnek. A digitális oktatás új helyzetet teremtett: a tanítóikkal, tanáraikkal is interneten keresztül kommunikáltak. A netes kapcsolattartásnak kétségtelenül számtalan előnye van, ám sokan tapasztalhatták pedagógusként (is), hogy a gyerekek nem feltétlenül vannak tisztában az alapvető kommunikációs szabályokkal, jellemző, hogy szokásokat lesnek el a nagyobbaktól, a felnőttektől, és ezeket vetik be a hivatalosnak számító kommunikáció alkalmával is.

Néhány példa a gyakorlatból: jellemző, hogy emailben nem írnak a megszólítást, szeretik halmozni az írásjeleket a mondat végén és a mondat közben, tagolásként, levélírás közben pedig előszeretettel vetik be a chates kommunikációban használatos szlengeket, rövidítéseket. A pedagógusok nyilván elnézőek; tisztában vannak azzal, hogy a gyerekek „pongyola” megfogalmazásai, „se füle-se farka” üzeneteik, leveleik arra hívják fel a felnőttek figyelmét, hogy a gyerekekkel célszerű korán megismertetni a netes kommunikáció, a levélírás szabályait, a netikettet.

Üdvös lenne persze, ha a felnőttek is jó példát mutatnának a gyerekeknek, a fiataloknak udvariasságból, szabatos nyelvhasználatból stb., így lenne a velük szembeni elvárás igazán hiteles. 

Az alábbi A4 méretű nyomtathatókat elsősorban szülőknek, pedagógusoknak, gyermekekkel foglalkozó szakembereknek készítettük (utóbbiak hasznosíthatják segédletként). Netikett sorozatunk soron következő letölthetői is elérhetők lesznek hamarosan a chatelés, a kommentelés stb. etikettjéről.

 

A színes változat innét tölthető le >>

A nyomtatóbarát, fekete-fehér változat innét tölthető le >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizenkilenc =

hirdetés