Kókuszos banánpalacsinta
Ideális reggeli, tápláló és egészséges.
Hozzávalók
1 közepes banán apróra vágva
2 egész tojás
1/3 bögre (6-7 ek) mandulaliszt (mandulaliszttel a legjobb, de használhatunk helyette zabpehelylisztet vagy finom búzalisztet is)
3 evőkanál kókuszreszelék
½ teáskanál sütőpor
1 evőkanál vanília esszencia
ghí (tisztított vaj) vagy kókuszolaj a sütéshez
A citromos vajhoz
2 evőkanál puha vaj (szobahőmérsékletű)
fél alaposan megmosott (bio)citrom héja
fél citrom leve
Tálaláshoz
citromos vaj, maroknyi áfonya (idényben friss bogyós gyümölcsök), méz vagy juharszirup
Elkészítés
Ha reggelire készítjük, érdemes a vajat éjszakára elöl hagyni, hogy megpuhuljon. Ha a hűtőből vesszük ki, a kemény vajat reszeljük le, botmixerrel keverjük krémes állagúra, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet, és alaposan keverjük ki. Tegyük félre, ezzel kenjük meg majd a kész palacsintákat.
A palacsinta hozzávalóit tegyük turmixgépbe vagy – ha botmixert használnánk – egy tálba és pürésítsük.
Palacsintasütőbe tegyünk kevés ghít vagy kókuszolajat, forrósítsuk fel majd fél merőkanálnyit adagoljunk a palacsintatésztából. Közepes hőfokon süssük mindkét oldalát, hogy a palacsinta jól átsüljön, s ne égjen meg. A tészta könnyen törik, sütőlapátot használjunk a forgatáshoz. Sütés közben pótoljuk az olajat vagy a ghít.
Tálalás: nagyon finom friss bogyós gyümölcsökkel (idényben), áfonyával. Önthetünk rá mézet, juharszirupot. A palacsinták tetejét még melegen kenjük meg a citromos vajjal.
Recept, fotó: eatdrinkpaleo.com.au
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.