Durmol, dorbézol, dorombol. Igazi stresszoldó. Macska a lakásban? Érvek, ellenérvek

Perzsa, sziámi, main coon, szfinx… Ezerféle cicafajtát említhetnék még. Az alábbiakban igyekeztem néhány pro és kontra érvet felsorakoztatni a cicus lakásban tartásával kapcsolatban. 

Ami egyértelműen a cicatartás mellett szól

A macskák imádnivalók! Ez talán a legmeggyőzőbb érv.

Egy macska a szóbeszéd ellenére nagyon is törődő tud lenni, ha szomorú vagy, ha fájdalmad van, hozzád bújik, és a dorombolásával igyekszik a gazdi bajait enyhíteni.

Szakemberek szerint az a gyermek, aki macskával nő fel, kevésbé lesz hajlamos az allergiára.

Egy cica teljesen át tudja venni a gazdi napi szokásait, így nem lesz gond, hogy mindenki mást akar éppen, a lényeg, hogy legyen idő egy kis simogatásra és játékra is!

Egy cica nagyon önálló, nem kell mindenhova cipelni magunkkal, akár két napot is elvan otthon egyedül, ha elegendő étel és víz van neki kikészítve-

Érdekes szokásai vannak. Például nem falja be az ételt egyből, hacsak nem éhes nagyon. Elteszi későbbre.

Ami miatt érdemes alaposan átgondolni cicatartást

Én ugyan ezt nem tapasztaltam még, de sokak szerint a cicák hajlamosak „rombolni”, leszakítani a függönyt, vagy szétkarmolni a kárpitot. Amíg a cica fiatal, előfordul, hogy hajnalban is dorbézol, felkelti a gazdit, játszani akar…  A pihenés érdekében érdemes kizárni a cicust a szobából.

Ha két-három napnál több időre utazunk el, probléma lehet az etetése. Ugyan nagyon önálló lény, de míg egy kutyát magunkkal tudunk vinni a nyaralásra, a cicust nem ideális útitárs. Neki „cicasitterre” van szüksége a több napos kiruccanás idejére.

Hullik a szőrük. Érdemes beszerezni egy kefét, amivel legalább hetente egyszer megfésüljük, így kevesebbszer kell a „ragacs” hengert használni a ruháink tisztításához.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szépítők Magazin (@szepitokmagazin) által megosztott bejegyzés,

A macska önfejű. Sokak számára az is probléma lehet, hogy nem simogathatják meg akkor, amikor akarják, mert igen is a cicának van saját akarata, és ha ő éppen a galambokban gyönyörködik, vagy az ablakpárkányon szeretne lazulni, nem érdekli a gazdi. Viszont egyértelműen jelzi, ha simogatást szeretne.

Nagyon oda kell figyelni arra, hogy megfelelő tápot vegyünk kis kedvencünknek, olyat, ami segíti az emésztését, különben a mosakodáskor lenyelt szőrcsomók miatt gyakran takaríthatunk… 

Tapasztalataim szerint a macskák makacs, de kifejezetten értelmes állatok. Ha cicatartás mellett döntünk, fontos, hogy egészen pici korától neveljük. A macska is megtanulja a vezényszavakat – maximum nem érdekli, ha mondjuk neki.

A lehető legtisztább állat, nagyon szereti a tisztaságot maga körül, viszonylag könnyen szobatisztaságra nevelhető. Fontos ugyanakkor az alom rendszeres tisztítása, mert egy bizonyos „koszmennyiség” fölött inkább a kádba (vagy egyéb nemkívánatos helyekre) fog pisilni.

Ezek a kisállatok olyan nyugalmat árasztanak, hogy boldogság hozzájuk hazamenni egy hosszú és stresszes nap után.

Írta: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét − tizenhárom =

hirdetés