Nagymama konyhájából: csokis-narancsos piskótarolád
Egyszerű piskótarolád különlegesen finom krémmel; a tejszínes, főzött csokikrémhez remekül illik a narancslekvár. Házi vagy kézműves darabos narancslekvárból készítsük.
Hozzávalók
Tészta
4 vagy 6 tojásból készített piskóta (a piskótába 2 evőkanál vizet is kevertünk, sütőpor nélkül készült)
4 tojás szétválasztva
4 csapott ek kristálycukor
4 púpozott ek finomliszt
2 ek víz
A tojássárgákat keverjük habosra fehéredésig a kristálycukorral.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A két habot keverjük össze apránként adagolva hozzá a lisztet, végül adjuk hozzá a vizet is.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsiben terítsük jól szét (normál méretű tepsiben süssük). Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 15 percig.
Ha megsült, még forrón sütőpapírostól göngyöljük fel, s így hagyjuk kihűlni.
Krémhez
200 ml habtejszín
15 dkg étcsokoládé (vegyesen 70-80 %-os csokoládé, 5 dkg ét főzőcsokoládét is felhasználhatunk hozzá)
Darabos narancslekvár
A krém elkészítése
A tejszínt közepes lábasban közepes hőfokon forrásig hevítsük. Ha elérte a forráspontot, húzzuk le a tűzről és az apróra tört csokoládét fokozatosan keverjük hozzá.
Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, gépi vagy kézi habverővel verjük fel a csokikrémet.
A kihűlt piskótalapra kenjünk narancslekvárt, majd simítsuk rá a csokikrémet.
Göngyöljük fel. A rolád tetejét is kenjük meg narancslekvárral és vékonyan vonjuk be csokikrémmel. Egy-egy csokidarabot is tehetünk a roládokra, a csokoládét is vonjuk be krémmel.
Hidegen szépen szeletelhető – fogyasztás előtt lefedve a hűtőben tároljuk.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.