Visszatalálni a szabadsághoz: önmagunkhoz. Mi vár ránk szakítás vagy válás után? Kapaszkodók az elengedési folyamathoz

 

Szakítás, válás, újrakezdés. A legtöbb ember valamilyen formában átélte már ezt a fájdalmas folyamatot, legalább egyszer. Milyen gátlásokat, félelmeket, kapcsolati mintákat viszünk magunkkal tovább és mit kezdhetünk ezekkel a blokkoló tényezőkkel?

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus remek könyvet írt a témáról. Segít tisztábban látni és megérteni, hogy milyen folyamat meg végbe bennünk a szakítás során, mik azok a jellegzetes helyzetek, melyekbe belekerülünk újrakezdő párkeresőként. 

Miért válnak olyan sokan? – teszi fel a kérdést az első fejezetben.

Adott egy nő vagy egy férfi, aki megismer egy másik embert. Izgalmasnak, szépnek, klassznak találja, s általa magát is ilyennek láthatja. Win-win szituáció – szerelemnek nevezzük -, s ha az érzés kölcsönös, nyereséges helyzet mindkettejüknek.

Barátkozni kell kicsit a gondolattal, de Dr. Almási Kitti szerint két ember összekapcsolódásához általában valamilyen rejtett vagy nyilvánvaló érdek, előny társul, így párkapcsolatunkat is valamilyen tudatos vagy rejtett vágy, szükséglet inspirálja. A másik fél olyan dolgot képvisel – kinézetével, tulajdonságaival, hovatartozásával stb. -, ami által többnek, erősebbnek, szebbnek, izgalmasabbnak érezzük magunkat. Vagyis nem feltétlenül az a kapcsolatok mozgatója az első időszakban, hogy a másik milyen, hanem az, hogy mi milyenné válhatunk általa.

Ha a kezdeti nyereség-érzet valami miatt kezd átfordulni mínuszba, elkezdjük magunktól távolítani az illetőt. Áldozati szerepet veszünk fel – úgy érezzük, hogy valami megváltozott, nem azt kapjuk, amit reméltünk, amit az illúzióink ígértek, kifosztottnak, becsapottnak, kevesebbnek érezzük magunkat. Sokan ebben az alapvetően önismeretet és elfogadást igénylő feszült helyzetben élnek egy darabig a másik mellett, s miközben roppant boldogtalanok, azt látják, hogy körülöttük zajlik az élet. Mások látszólagos vagy tényleges boldogsága egy ilyen helyzetben kifejezetten frusztráló; állandósul a kimaradásélmény, a hiányérzet, ami végül a váláshoz vezet. 

– Váratlanul megjelenik bennük az egyszer élünk gondolata. (…) úgy tűnik, mintha annyi lehetőség állna előttük, olyan könnyű lenne ma párt találni. (…) Természetes, hogy sokan újra meg akarják élni, hogy kellenek, izgalmasak, szenvedélyesek. Az ilyen vágyak, a kimaradástól való félelem, a sürgetettség és a frusztráció hozadékaként látom a válások jó részét – írja a könyvben Dr. Almási Kitti. 

Dolgozni a kapcsolaton sokkal nehezebb és hosszadalmasabb. Félre kell tenni hozzá a büszkeséget, a sérelmeket, nyitottá kell válni a mélyebb megértésre a másikkal kapcsolatban. Az emberek nagy része inkább a könnyebbnek tűnő lehetőségek irányába fordul, mert nem hisz eléggé a kapcsolatban, mert nem hisz eléggé önmagában.

Persze nem minden kapcsolat menthető meg – hangsúlyozza a szerző. Ha kihűltek az érzelmek, ha elveszett az érdeklődés egymás iránt, megadható az esély az újrakezdéshez.

– Az olyan párkapcsolatokban, ahol bármit megpróbálunk, akkor sem alakul ki igazi harmónia, egyszerűen arról van szó, hogy nem illenek össze a pár tagjai. Egyik sem rosszabb vagy kevesebb a másiknál, csak más. Az pedig soha nem vezet jóra, ha bárki feladná önmagát annak érdekében, hogy formailag együtt maradhassanak. Az ilyen kompromisszum annyira sok elfojtással, boldogtalansággal jár, hogy akár megbetegíthet.  Óriási bátorság, ha valaki mer hallgatni a szívére. Ha valóban véget ért egy házasság, akkor képes azt kimondani. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy elsőre jól dönt, sőt, még másodszorra sem feltétlenül. (…) Az az igazi szabadság, ha mindentől és mindenkitől függetlenül ki tudunk állni a döntéseink mellett, és azt tudjuk mondani mindenki másnak: ez az ÉN életem.

***

Almási Kitti

Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus körbejárja a válás körüli elengedési folyamatot, megmutatja, miként gyógyíthatjuk meg a kapcsolatban szerzett sérüléseinket, és segít abban, hogy átlássuk, mi befolyásol minket egy új kapcsolatba lépve. Elárulja, mitől lesz jó élmény az első randi, miért vágyunk annyira a pozitív visszajelzésekre, és hogyan tisztázhatjuk a párválasztás során valódi, belső vágyainkat. Praxisa során szerzett tapasztalatait olvasmányos történetekkel szemléltetve kiderül, mivel érvényesülhetünk a párkeresők (olykor kegyetlen) piacán, illetve hogyan tudunk ebben az önismereti folyamatban visszatalálni a szabadsághoz és az önelfogadáshoz, vagyis önmagunkhoz.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =

hirdetés