2018 színe az ultraviola. Utánanéztünk, milyen tulajdonságokat, hatásokat társítanak a lilához

A világ színfelelősének is nevezett Pantone cég 2018 színének az ultraviolát választotta. Indoklásuk szerint a lilával a kreativitás előtt szeretnének tisztelegni, mivel az ultraviola a cég olvasatában az eredetiség, a leleményesség, az inspiráció színe. Alapvetően uniszex árnyalat, de markáns, karakteres jellege miatt nem nevezhető szokványosnak, így egyfajta lázadást is kifejez. A Pantone azt kívánja üzenni vele, hogy merjünk szakítani a konvenciókkal!

Tudvalevő, hogy a színek hatnak ránk. Befolyásolják a hangulatot, az energetikai állapotot, stimulálnak, vagy éppen nyugtatólag hatnak. A színeket a marketing, a kereskedelem is kiaknázza, szakemberek sokasága próbálja érvényesíteni profin vagy kevésbé ügyesen a színek pszichológiáját. A színek révén befolyásolhatók vagyunk, a színekhez emlékek, képzetek, vágyak társíthatók.

A spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája, és nagyon keskeny sávban jelenik meg az ultraviola fény mellett. 

A lila világi értelemben a jólét, a luxus, az elegancia színmegfelelője, s bár annak ellenére, hogy uniszex árnyalat, alapvetően női (romantikus) színként él a köztudatban.

Hogyan hat a pszichére?

 

A lila arra tanít – olvasható egy színterápiáról szóló könyvben -, hogy szeressük az érzéseinket, és fogadjuk el őket önmagunk részeként. Vagyis bármilyen érzéseink és vágyaink vannak is, olyannak kell elfogadnunk őket, amilyenek, és ha bármilyen szempontból negatívak vagy rombolóak, a szeretet segítségével átalakíthatjuk őket.

A lila tehát az önelfogadás, a belső harmónia megteremtésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A lila színt a méltóság színeként is említik – a feltétel nélküli szeretetet jelképezi.

Miért uniszex? A lila a piros és a kék energiáit hordozza, az egyik női, a másik férfi minőség. Kiegyensúlyozó természetű, a női-férfi energiákat elegyíti magában. 

Érdemes persze ezeket a meghatározásokat fenntartásokkal kezelni, és inkább a saját érzésekre hagyatkozni. Mindenesetre a lila a spiritualitás színe is; általános hatásként említik, hogy nyugtatólag hat az idegrendszerre. Mivel azonban erőteljes, karakteres árnyalat, öltözködésben és lakberendezésben a kevesebb több elvét követve kiegészítő színként célszerű alkalmazni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy − 7 =

hirdetés